Ekspert: Burkarapport er misvisende

Der bliver nu rettet skarp kritik af den såkaldte burkarapport. Der er tale om skøn og en politisk holdning, mener kritikere.

Debatten om burkaen blusser nu op igen. (© DR)

Professor i Statskunskab Mehdi Mozaffari er ikke begejstret for de forskellige vurderinger i burkarapporten, som han kalder for en "bazar"-rapport. Med det mener han, at den er lavet som hvis man gik ud i en bazar og spurgte fem butiksejere om, hvordan det stod til med salget.

Det samme mener han er sket i forbindelse med den del af burkarapporten han har læst - og derfor har adspurgte kunne trække rapporten i den retning, de havde interesse i.

- De har haft deres egen interesse, mening og holdning til burka og niqab. Hvordan skal man vurdere mandens udtalelse, når den er holdningspræget, spørger han.

I stedet mener han, at man burde have lavet en stikprøve, hvor man helt konkret gik ud i miljøerne og talte, hvor mange der fandtes. På den måde ville man undgå den usikkerhed, der opstår, hvis man gætter sig frem.

Cepos tvivler

Heller ikke den liberale tænketank, Cepos, mener at den nye rapport kan bruges som grundlag for at belyse antallet af burkaklædte kvinder.

- Der er ikke noget problem at spørge hverken imamer eller forskere. Men man skal være kildekritisk, for dem man spørger kan have klare interesser i de svar, de giver, siger forskningschefen hos Cepos, Geert Laier Christensen.

Derudover finder han det problematisk, at man ikke har valgt at gå grundigere til værks i forbindelsen med undersøgelsen.

- Det er altid en god idé at spørge folk, men dem man spørger, skal gerne kunne give et kvalificeret svar. Alternativet havde været et lavet en undersøgelse, hvor man havde spurgt så mange personer, så undersøgelsen vil være repræsentativ.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter