Ekspert: Dalende tillid til Skat overrasker mig ikke

Rækken af negative sager i pressen og politikernes spareskrue er skyd i danskernes manglende tillid til Skat, mener skatteadvokat Torben Bagge.

Tilliden til Skat er faldet på alle parametre siden 2011. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Danskernes tillid til Skat er faldet mellem 2011 og 2013, viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for Skat.

Den dalende tillid kommer ikke bag på skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret på Aarhus Universitet, Torben Bagge:

- Skat har været udsat for en lang række enkeltsager, som har været fremme i pressen, hvor man må sige, at Skat ikke har ageret lige heldigt. Og derudover har der også været en række sagskomplekser fremme i pressen, som også har vist, at Skat ikke har haft styr på tingene, siger han.

Politikerne har også et ansvar

De store sager i pressen har gjort voldsomt ondt på SKAT, vurderer Torben Bagge. Han fremhæver især sagen mod erhvervsmanden Jesper 'Kasi' Nielsen, hvor Skat brugte aggressive metoder for at indkræve et skattesmæk på 44 millioner kroner. Efterfølgende har Skat undskyldt.

- Sådan en sag er med til at svække tilliden i voldsom grad. Det er selvfølgelig positivt, at man går ud med en undskyldning, men det er jo meget uheldigt for SKAT, at man har ageret på den måde, forklarer han.

Men Torben Bagge mener samtidig, at man skal passe på med at give SKAT hele skylden for, at tilliden er faldende. Også politikere har en stor del af skylden, mener skatteadvokaten.

- Eksemplet med ejendomsvurderingerne hænger jo nok lidt sammen med, at man politisk havde en tanke om, at man skulle afskaffe ejendomsvurderingerne, og dermed begyndte man at fjerne ressourcer fra at opdatere vurderingssystemet. Det er jo så baggrunden for, at der kommer fejlagtige vurderinger ud af systemet, siger han.

Ærgerligt med ny skatteminister - igen

Ifølge Torben Bagge er der kun én vej frem for Skat. Men det kan tage lang tid, vurderer han:

- Man skal have en anden kultur helt ned i organisationen, og det ved jeg også at SKAT allerede er i gang med. Men før man kommer helt ud i yderste led i hele organisationen, så går der noget tid, siger Torben Bagge.

Derfor ærgrer skatteadvokaten sig over, at regeringen igen har skiftet minister, fordi den tidligere skatteminister Morten Østergaard (R) netop satte retssikkerheden på dagsordenen som førsteprioritet.

- Man kan jo frygte, at der nu går en rum tid, før Benny Engelbrecht (S) får sat sig i stolen, og det er jo helt fair, men så kan man jo bare frygte, at der ikke rigtig sker noget, siger han.

DR Nyheder får en kommentar fra skatteministeren senere på dagen.

Se mere om den faldende tillid til Skat i TV Avisen klokken 18.30 og 21.30.

Facebook
Twitter