Ekspert: Danmark har pligt til at blande sig i ambassade-angreb

Hvis brandbomber var kastet indenfor på Tyrkiets ambassade, kunne Danmark ikke efterforske sagen.

Politiet ved ikke, hvor mange personer der deltog i angrebet. Men mindst to er set løbe væk - muligvis i retningen mod den nærliggende S-togstation Svanemølle Station. (Foto: Pernille Rudbæk © DR Nyheder)

Dansk politi har pligt til at lede efterforskningen af nattens angreb mod Tyrkiets ambassade i Danmark.

Det skyldes, at gerningsmænd kastede molotovcocktails direkte mod ambassadens facade på Østerbro i København.

Var der sket et angreb inden for murene, så kunne danske myndigheder ikke blande sig i efterforskningen, forklarer lektor i strafferet ved Aalborg Universitet, Birgit Feldtmann.

- Det er det specielle ved en ambassade. Når der sker noget uden for ambassaden som i det her tilfælde, så er det en sag, der strafferetligt skal efterforskes og i sidste ende retsforfølges i Danmark, siger hun og tilføjer:

- Danmark har som værtsland grundlæggende pligt til at beskytte ambassaden og sørge for sikkerheden udefra.

Politiet var også allerede i området, hvor der ligger mange andre ambassader, og kunne derfor hurtigt sikre sig, at brandbomberne ikke forvoldt større skade, end at husmuren blev sodet til.

Kender ikke motivet

Birgit Feldtmann ønsker ikke at vurdere, hvor alvorligt angrebet er i strafferetlig forstand, fordi politiet endnu ikke kender motivet.

Derfor kan det i princippet være alt fra drengestreger til et forsøg på terror. Og strafferammen er vidt forskellig i de to tilfælde.

- Grundlæggende er det altid alvorligt at angribe en bygning. Når man skal vurdere alvoren er det særligt afgørende at se på, om der var mennesker i bygningen, og om der har været en potentiel fare for andre menneskers liv, forklarer hun.

Politiet oplyste tidligere til DR Nyheder, at man endnu holder alle teorier åbne og håber, at de tekniske beviser kan lede dem på sporet af, hvem der stod bag angrebet.

Blandt andet har man sikret sig stumper fra de flasker, som brandbomberne var fremstillet af. Her kan der muligvis findes dna-materiale.

Et ukendt antal gerningsmænd er set løbe fra området, men politiet i området kunne ikke fange dem, da man valgte at prioritere at slukke ilden fra molotovcocktailsene.

Rettelse: I en tidligere version af denne artikel stod der, at ambassaden teknisk set er Tyrkiet. Dette er ikke korrekt. DR Nyheder beklager fejlen. Læs mere her.

Sagen kort

  • Klokken 02.55 i nat ringede politibetjente og anmeldte angrebet på Tyrkiets ambassade på Østerbro i København.

  • De var allerede ved ambassaden og så personer kaste molotovcocktails mod ambassaden.

  • Politiet sørgede for, at ilden fra brandbomberne ikke spredte sig. Men det betød, at gerningsmændene løb væk.

  • Det er uvist, hvem der stod bag angrebet, og hvorfor Tyrkiets ambassade skulle angribes.

  • Ambassaden holder lukket om natten, og der var derfor ingen mennesker indenfor i bygningen, som kom til skade.

Facebook
Twitter