Ekspert: Delta er den dominerende coronavirus-variant til august

Andelen af smittede med Delta-varianten af coronavirus stiger, men antallet af nye smittede vil være stabilt, vurderer ekspert.

Vaccinationerne mod covid-19 er med til at holde Delta-varianten i snor. Det betyder dog også, at det bliver de yngste målgrupper i samfundet, der vil drive smitten, siger eksperter. (Arkiv) (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Når vi er nået til august, så vil Delta-varianten af coronavirus være den dominerende virusvariant i Danmark.

Sådan lyder det fra Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

- I øjeblikket er tre procent af smittetilfældene herhjemme Delta-varianten. Erfaringerne fra Storbritannien viser, at der vil gå omkring fem uger, før det er halvdelen, der bliver smittet med Delta-varianten.

Delta-varianten, der har sin oprindelse i Indien, fylder meget både herhjemme og i udlandet, blandt andet i netop Storbritannien, hvor man har forlænget restriktionerne grundet smitte med den nye variant.

Delta-varianten er langt mere smitsom end B117, også kendt som den britiske variant, fortæller Viggo Andreasen.

- Til efteråret har vi at gøre med en variant, som har et såkaldt basalt kontakttal på fem-seks stykker, så hvert smittetilfælde med Delta giver fem-seks nye smittede. I smitsomhed ligner den fåresyge eller røde hunde.

Unge driver smitten

Selvom andelen af smittede med Delta-varianten altså ifølge Viggo Andreasen vil stige markant de kommende uger, så vil antallet af nye smittetilfælde ligge stabilt på 200-300 nye smittede om dagen. Og det er der især én grund til: Vacciner.

Det betyder også, at det især vil være unge, der vil bære smitten, fordi de endnu ikke er vaccinerede, fortæller Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Normalt vil man tåle infektionen godt i den aldersgruppe, men det er ikke det samme, som at man ikke kan blive syg og få senfølger. Og man kan bringe smitten videre til en, der ikke kan tåle at blive syg.

Derfor opfordrer han til, at man overholder de hygiejniske retningslinjer og bliver testet, selvom han godt ved, at vi har hørt det en hel del gange før.

- Det er vigtigt, at vi får opsporet smittekæderne, så vi bevarer det epidemiologiske overblik. Vi har sagt det før, men det er stadig rigtig vigtigt, siger Hans Jørn Kolmos.

Børn og vacciner

Den smitsomme Delta-variant har også fået indflydelse på debatten omkring børn og vaccination.

Eksperter peger nemlig på, at varianten har rykket tærsklen for, hvornår vi opnår flokimmunitet i kraft af dens meget smitsomme karakter.

På et pressemøde torsdag lagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ikke skjul på, at hovedargumentet for at tilbyde de 12 til 15-årige en vaccine er bestræbelserne på at opnå flokimmunitet.

Og risikoen for stor smitte blandt unge under 16 år med Delta-varianten er helt sikkert til stede, vurderer Viggo Andreasen.

- Det er en del af forudsætningen for, at Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man vaccinerer 12-15-årige. Hvor vi tidligere kunne sige, at der ville blive en del epidemier blandt skolebørn, så skal vi nu forvente, at der vil blive mange.

Møder coronavirus på et tidspunkt

Viggo Andreasen vurderer, at 50 procent eller flere af børn og unge under 16 år vil være blevet smittet med Delta-varianten i løbet af vinterperioden.

- Børn skal på et eller andet tidpunkt i deres liv møde coronavirus. Men vi ved fra de andre varianter, at børn under 10 år er mindre smitsomme og mindre modtagelige end voksne, siger Viggo Andreasen.

Selvom mange børn og unge vil blive smittet, så betyder det ikke, at man skal vaccinere dem, siger Hans Jørn Kolmos.

- Man skal være tilbageholdende med at vaccinere de helt unge, for de er trods alt helt friske og raske i forvejen, og vacciner har bivirkninger. Hvis det viser sig, at Delta-varianten bliver svær at holde i ro, og den breder sig, så kan man overveje det. Men den beslutning skal først træffes til den tid.

Og på trods af endnu en ny smitsom variant af coronavirus, så er han "rimelig optimistisk".

- Vi har godt gang i vaccinationerne, så vi er på rette vej, siger Hans Jørn Kolmos.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk