Ekspert: Der kommer mere venstreradikal vold

Den yderste venstrefløj har ifølge forsker øget volden mod politiske modstandere.

Den yderste venstrefløj har intensiveret den voldelige kamp mod sine politiske modstandere i Københavnsområdet, mener ekspert. Her er det et billede fra en moddemo i vinter mod den højreorienteret bevægelse Pegida. (Foto: © (arkivbillede), DR Nyheder)

Politisk chikane og vold begået af den radikale venstrefløj mod politiske modstandere på højrefløjen er i fremgang.

Det vurderer en ekspert over for Orientering på P1.

- Der er nogle tegn på, at der er sket en radikalisering, og man har skærpet metoderne på den ekstreme venstrefløj med hensyn til, hvordan man går til de politiske modstandere på den yderste højrefløj, siger Chris Holmsted Larsen fra RUC, hvor han forsker i politisk ekstremisme og har fulgt den seneste udvikling i vold, hærværk og chikane.

- Man skal efter al sandsynlighed finde gerningsmændene i det militante antifascistiske miljø.

Angrebet af moddemonstranter 

Den yderste venstrefløj har ifølge Chris Holmsted Larsen intensiveret den voldelige kamp mod sine politiske modstandere i Københavnsområdet, og den seneste tid har der været en række eksempler på voldelige overfald, hærværk og chikane.

De personer, det er gået ud over, er mennesker, der har deltaget i mandagsdemonstrationer arrangeret af den antiislamistiske gruppe For Frihed - det der tidligere hed PegidaDK.

Gruppens demonstrationer er flere gange de senere uger blevet angrebet af moddemonstranter og er tæt fulgt af politiet.    Udvikling som i Sverige

Forsker Chris Holmsted Larsen frygter, at man i Danmark vil se en udvikling, som man har set i Sverige, hvor den politiske vold mellem de to yderfløje har været ekstrem - blandt andet med både bombe- og brandattentater.

En af de grupper, der har været voldelig i Sverige, hedder Revolutionær Front.

- De har systematisk brugt vold som virkemiddel mod politiske modstandere på den yderste højrefløj. For eksempel ved at angribe folk på deres bopæl, siger han.  

Slap gennem politiets rækker

I Danmark åbnede den nye gruppe Revolutionære Antifascister sidste år - før dem var det primært gruppen Antifascistisk Aktion, der var de toneangivende.

Revolutionære Antifascister er i dag meget aktive og har stået bag flere af demonstrationerne mod PegidaDK/For Frihed og har været en del af den radikaliserede udvikling, Chris Holmsted Larsen peger på.

- Der er tegn på, at det vi har set på den anden side af Øresund - i Sverige - det er noget, der er under udvikling herhjemme også.

P1 Orientering har talt med to af ofrene for den politiske vold og chikane.

Ved en af de nylige demonstrationer blev Tania overfaldet af en person, som gik sammen med moddemonstranterne. Vedkommende slap gennem politiets rækker.

- Jeg stod med et skilt, og pludselig kom der en stor gut og væltede mig omkuld i forsøg på at tage mit skilt. Jeg væltede omkuld og skadede min skulder, siger Tania til P1 Orientering.

Fik bilen smadret

En anden demonstrant  - 'Jonas', der også er medlem af det ultranationalistiske Danskernes Parti - deltog i den allerførste Pegida-demonstration og har ikke deltaget siden. Men i sidste uge blev hans bil smadret på hans private adresse i Nordsjælland.

- Der er skrevet "nazisvin" hen over den ene side, og dækkene er piftet. Og i udstødningen er der stoppet noget udvidende cement, siger Jonas til P1 Orientering.

Et medlem af det ultranationalistiske Danskernes Parti fik skrevet "nazisvin" på sin bil. (Foto: © Privatfoto, DR Nyheder)

P1 Orientering har set en række andre hændelser beskrevet på diverse blogs tilhørende det højreorienterede miljø. Heraf fremgår det, at flere har politianmeldt sagerne. Politiet er ikke vendt tilbage på P1 Orienterings henvendelser. 

Hvis højrefløjen beslutter sig for at svare igen, kan det føre til en opblusning af den politiske vold i Danmark, vurderer Chris Holmsted Larsen.

- I PET's årsrapporter frygter man netop allermest, at de her angreb sætter gang i en voldsspiral, siger han.   Tania ønsker kun sit fornavn frem, og Jonas er et opdigtet navn. De har begge betinget sig en grad af anonymisering af frygt for repressalier, men Orientering på P1 kender deres fulde identitet.