Ekspert: Det er nemt at udnytte droner

I flere tilfælde er droner blevet brugt til at smugle genstande ind i danske fængsler.

Droner er blevet mere avancerede og har flere automatiske funktioner. Fremtiden er, at man også kan programmere de billige droner et bestemt sted hen, siger droneekspert Anders la Cour-Harbo. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

De kan spionere, affotografere områder eller smugle ulovlige genstande som mobiltelefoner og stoffer ind i danske fængsler.

DR Nyheder kan afsløre, at det i mindst to tilfælde er lykkedes kriminelle at smugle genstande ind i danske fængsler ved hjælp af droner.

Og det kommer ikke bag på Anders la Cour-Harbo, lektor på Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

- Det er klart, at når der kommer ny teknologi på banen, så kan den blive udnyttet. Det er nemt at sætte et kamera eller en mobiltelefon på en drone, og de er lette at flyve med, så det jo heller ikke svært at udnytte dem, siger han.

Klik på play.

Udviklingen går stærkt

Droner er de seneste år blevet billigere, mere avancerede og udviklingen på området går stærkt.

- I fremtiden kommer man til at kunne programmere dem til at flyve lige derhen, hvor man har lyst. Så det bliver nemt teknologisk at trænge ind steder, man ellers skal holde sig fra, siger Anders la Cour-Harbo.

Men det er ikke kun kriminelle, der flyver ulovligt med dronerne. Mange er slet ikke klar over, hvad man må og ikke må.

- Det største problem i øjeblikket er ikke så meget folk, der har intentioner om at begå kriminalitet, men snarere folk, der ikke ved, hvad loven er, siger han.

I følge loven skal droner eksempelvis holde en afstand på mindst 150 meter fra fængsler og bymæssig bebyggelse.