Ekspert: Det kan ikke betale sig at klage

Hvis du ikke har fået dine sygedagpenge og i mellemtiden er kommet på kontanthjælp, så kan det ikke betale sig at klage over afgørelsen. Det mener juridisk ekspert.

(© DR)

Når en kommune ikke har udbetalt dine sygedagpenge, så kan det ikke betale sig at klage over det, hvis du i mellemtiden er kommet på kontanthjælp.Den sociale ydelse gør nemlig at du bliver trukket i din kontanthjælp. Det forklarer lektor på juridisk institut ved Aalborg Universitet, Nina Von Hielmcrone.- Kontanthjælpen er det nederste sikkerhedsnet, og man skal udnytte alle andre muligheder for at forsørge sig selv. Og kommunen betragter sådan en efterbetaling som en indtægt, der skal fradrages. Og det vil sige, at hvis man fx. er berettiget til 3000 kroner i supplement om måneden, og man så får 30.000 i forbindelse med sin anke, ja så skal man leve af de 30.000 i ti måneder, forklarer hun til P1 Morgen.

Det er nogle principafgørelser fra Ankestyrelsen som gør, at systemet er indrettet på denne måde. Og det er forkert ifølge Nina Von Hielmcrone.- Det betyder, at det ikke kan betale sig at klage over afgørelsen, og det er en forkert fortolkning af reglerne. Ankesystemet fungerer ikke for folk på kontanthjælp, for de får ikke den reparation som anken har til formål, siger hun.

Og netop systemets indretning hvor kommunerne faktisk tjener penge på forkerte afgørelser, kan give anledning til at tro, at det her er noget som kommunerne ligefrem spekulerer i. Ifølge Nina Von Hielmcrone, er det lidt hårdt trukket op, men det kan dog alligevel ikke afvises helt.- Der er lavet forskellige undersøgelser af de her afgørelser, hvor kommunerne ikke har fået medhold. Og i en af undersøgelser er kommunerne blevet spurgt om, hvorfor de tror, der er så stor en procentdel af sagerne, hvor klagerne får medhold. Og der er der nogle kommuner der svarer, at det er fordi de går lige til grænsen. Det vil sige, at hvis de er i tvivl om, hvorvidt afgørelsen skal få det ene eller det andet udfald, jamen så får den det udfald, at borgeren ikke får noget, og så siger de at så kan man jo bare anke. Og det er simpelthen ulovligt, siger hun.

Facebook
Twitter