Ekspert: Dronningen står i en svær situation, hvor hun reelt kun har ét valg

Den eneste reelle mulighed for at løse familiestridighederne er over middagsbordet, lyder vurderingen.

Det bliver svært at løse konflikten i kongehuset, vurderer ekspert. Og løsningen vil angiveligt ikke blive til lige så stor offentlig skue som konflikten de seneste to dage. (Foto: © Francis Joseph Dean, Ritzau Scanpix)

Kongefamilien har placeret sig selv i en svær situation.

Sådan lyder vurderingen fra to kongehuskendere på andendagen, efter kongehuset offentliggjorde, at prins Joachims børn fra nytåret ikke længere skal kaldes prinser og prinsesse. I stedet må de nøjes med tiltaleformer og titler som excellencer samt grever og komtesse af Monpezat.

Som det nok ikke er gået nogens snude forbi, har beslutningen skabt ballade i kongehuset. En tydeligt berørt prins Joachim stod midt i Paris' gader i går og fortalte, at hans børn var blevet gjort fortræd, og at familien var kede af det, fordi beslutningen ifølge ham var truffet så hurtigt.

Da han blev spurgt, hvordan sagen havde påvirket forholdet til hans mor, var pausen lang, og ansigtet stift. Derefter lød det:

- Det tror jeg ikke, jeg behøver at uddybe her, fortalte prins Joachim.

Kronprinsesse Mary udtalte sig fredag om sagen. Du kan se et klip fra interviewet her:

Skaden er sket, og beslutningen vil ikke blive ændret

Michael Bregnsbo, der er lektor i historie ved Syddansk Universitet, vurderer, at sagen har ramt dronningen som en boomerang.

- Det var et forsøg på at modernisere kongehuset, og i stedet er der opstået splid i familien til hele offentlighedens skue, siger han.

Michael Bregnsbo siger, at skaden allerede er sket, og at det vil være svært for dronningen at omgøre beslutningen.

- Det vil være et prestigetab af de helt store. Den eneste mulighed, jeg kan se, er, at lade Joachim rase ud, og at man taler bedre sammen i den kongelige familie. Som det ser ud nu, virker dialog til at blive svært. Der er en hel del porcelæn, der skal klinkes, og de bestræbelser tror jeg, vil foregå internt, siger lektoren.

Hidtil uset drama i kongehuset

Michael Bregnsbo kalder selve sagen hidtil uset. Han nævner, at prins Knud, der blev droppet som tronarving til fordel for dronning Margrethe ved grundlovsændringen i 1953, dengang forholdt sig tavs, selvom han følte sig forbigået.

Dengang skete beslutningen politisk og via en folkeafstemning, men denne gang er det monarken, der sidder med ansvaret. Og derfor er den endnu mere dramatisk, vurderer han.

- Det gør, at det er dronningen, der har skabt problemet, og der er det ret uklart, hvordan det problem skal løses, siger Michael Bregnsbo.

Han forklarer, at dronningen reelt ikke har muligheder for at give Joachims familie nogen prestigemæssige poster andet end et job ved hoffet. Derfor er det kun dialog omkring et middagsbord, der er en mulighed.

Af den grund tror han også, at konflikten efterhånden har nået afslutningen i pressen.

- Jeg har svært ved at se, at dronningen vil sige mere, medmindre Joachims familie vil fortsætte med at udtale sig. Det kan være, hun måske kommer med en beklagelse over, at sagens forløb har været lidt uheldig. Men alt andet vil kun kaste benzin på bålet, siger Michael Bregnsbo.

Se Ekstra-Bladets interview med prins Joachim her:

Journalist: En svær opgave for dronningen

Jacob Heinel Jensen, der dækker kongehuset for B.T., vurderer, at prins Joachim har set det som sidste udvej at lufte sin frustration i pressen, fordi han ikke kunne komme igennem til dronningen.

Han fortæller til P1 Morgen, at familien stillede op til fælles fotografering på Chateau Cayx, da prins Henrik i 2002 skabte familiefurore. Men denne gang er det anderledes, mener Jacob Heinel Jensen.

- Dronningen kan jo ikke sige, de titler kan I beholde alligevel, for I skal jo ikke gå rundt og være kede af det. Så fremstår hun som en svækket monark. Og hvad skal der så ske, spørger han.

- Så skal de jo tale om, hvordan Joachims familie igen kan blive tilfredse med den nye rolle de har i familien, og det tror jeg, bliver en ekstrem svær øvelse for dronningen denne gang, siger Jacob Heinel Jensen.

(© Dr Grafik: Nathalie Nystad)

Mary: Det skal der arbejdes på

Tidligere fredag, da kronprinsesse Mary ankom til en international konference om unges mentale sundhed i København, forholdt hun sig til konflikten. Her fortalte hun, at det både er en svær beslutning at træffe, men også at modtage, fordi den kan gøre ondt.

- Men det er ikke ensbetydende med, at beslutningen ikke er den rigtige, lød det fra kronprinsessen.

På spørgsmålet om, hvad hun tænker om, at der er så stor uenighed om beslutningen i familien, lød det fra kronprinsessen, at "det skal der arbejdes på".

Prins Joachims børns tituleringer og titler vil efter planen blive ændret fra nytår.