Ekspert efter CIA-læk: Lad nu være med at få paranoia over dit smart-tv

Flere dr.dk-brugere udtrykte bekymring efter afsløringen af særdeles sofistikeret CIA-overvågning.

Der er ifølge it-sikkerhedsekspert Peter Kruse ingen grund til at smide dit Smart TV ud. I hvert fald ikke på grund af oplysningerne i det nye CIA-læk.

Ro på. Der er ingen grund til at gå i panik.

Det var et af budskaberne fra it-sikkerhedsekspert Peter Kruse, da han ved middagstid svarede på spørgsmål om de mere end 8.000 CIA-dokumenter, som Wikileaks har offentliggjort. Og om it-sikkerhed og overvågning generelt.

Oplysningerne om, at den amerikanske efterretningstjeneste angiveligt kan overvåge via blandt andet styresystemerne Windows og iOS samt internetroutere og et Samsung smart-tv, fik dr.dk's brugere til tasterne.

Begræns brugen af apps

En bruger kaldet 'Oberoi' spurgte, hvad man skal gøre med sit fjernsyn, for at CIA og andre ikke kan spionere igennem det.

- Det er vigtigt, at man ikke går i panik over denne lækage. Det er ikke et ukendt fænomen, at efterretningstjenesterne overvåger. Og de målretter normalt deres interesse omkring individer som rejser et såkaldt flag. Man skal derfor ikke tro, at ens smart-tv umiddelbart vil være mål for interesse fra for eksempel CIA, svarede Peter Kruse.

- Det bedste råd er at begrænse brugen af apps på TV'et og ellers sørge for, at det hele er opdateret. Det kan samtidig være en ide at begrænse TV'et i funktionalitet (remote screen osv). Men generelt samme råd som med smartphones og laptops, at man skal læse manual, opdatere udstyret løbende og udvise sund fornuft.

Per Olesen fulgte op med spørgsmålet: Vil man kunne begrænse "andres" lytten og kiggen, hvis man slukker helt for apparaterne, i stedet for at de står stand-by?

- Ja, og jeg skal samtidig understrege, at de lækkede dokumenter også afslører, at dette er målrettet overvågning og ikke masseovervågning som sådan. Derfor skal man ikke gå i paranoia over sit smart-tv, men følge de normale gode råd, som er knyttet til alt udstyr, som er avanceret, lød svaret fra Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert i virksomheden CSIS Security Group.

Kan CIA følge med i vores sexliv?

Det lykkedes dog ikke for Peter Kruse at berolige brugeren William:

Du siger, at "vi ikke skal gå i panik", men virkeligheden er jo, at der sidder nogle amerikanere og lovligt kan se mig for eksempel have sex.

- Ja, teknisk set er det korrekt, men min vurdering - som jeg også understøttes af via disse dokumenter er, at vi som almindelige borgere i Danmark har lidt eller intet at frygte fra den side. Der er langt mere overhængende former for kriminalitet eksempelvis "sextortion", der udgør en større risiko for den helt almindelige dansker.

Du kan se alle svarene fra Peter Kruse her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk