Ekspert efter nedværdigende behandling af 12-årig: Stil større krav til fagligheden

Tilbud til de allersvageste børn viser sig for ofte at være mere skadelige end gavnlige, mener tidligere direktør for Socialstyrelsen.

DR's historier om Hjorthøjgård har fået Knud Aarup til at sende et brev til en række politikere og Kommunernes Landsforening. (Foto: Jan Rørkær Madsen © DR Nyheder)

Det kommer ikke bag på Knud Aarup, at en 12-årig dreng ifølge Socialtilsynet og flere tidligere ansatte er blevet udsat for nedværdigende behandling og udsat for ulovlige magtanvendelser på et opholdssted.

- Det gør det desværre ikke, nej, siger den tidligere topembedsmand, som ellers har været med til at udforme den lovgivning, som området for anbragte børn er underlagt.

Knud Aarup er tidligere direktør i Socialstyrelsen og har gennem mange år beskæftiget sig med det sociale område, også som kommunal topembedsmand.

Han mener, at der er et grundlæggende problem med fagligheden på de tilbud, der findes til de allervanskeligste børn og unge.

- Der er en tilbøjelighed til, at jo jo vanskeligere et barn, vi taler om, jo mere rå midler kan man tillade sig at bruge i forhold til barnet. Og det er hamrende forkert. Det er lige det modsatte. Jo vanskeligere et barn er, jo bedre skal de specialister være, der har med barnet at gøre, siger Knud Aarup.

Ulovlige magtanvendelser

I 21 Søndag fortalte fire ansatte i koncernen Hjorthøjgård om, hvordan en 12-årig dreng blev udsat for ulovlige magtanvendelser og nedværdigende behandling på tilbud under koncernen. Drengen var ansat i et såkaldt enkeltmandsprojekt, hvor 2-3 ansatte konstant havde ham under opsyn.

Lone Bager, der nu er blev et fyret af Hjorthøjgård for at udtale sig til DR, har i et år arbejdet med den 12-årige dreng.

- Nogen har den opfattelse, at hvis han er udadreagerende, så skal han bare i gulvet, fortalte Lone Bager i 21 Søndag.

Søren Lynge-Stensgaard der er konstitueret direktør på Hjorthøjgård fortæller til DR, at han vil have sikkerhed for om der foregår ulovlige magtanvendelser på akuttilbuddet og at han derfor vil have lavet en uvildig, juridisk undersøgelse af, om lovgivningen er overholdt.

Se hele indslaget fra 21 SØNDAG her på dr.dk/tv.

Ifølge Knud Aarup er de mange magtanvendelser symptom på, at der mangler specialiserede, pædagogiske kompetencer – mennesker, der kan løse konflikter uden at bruge magt.

Det svarer til, at man sender en kompliceret hjerteoperation ind til en nyuddannet kirurg. Der er et misforhold mellem vanskeligheden og det man sætter ind med. Og desværre har det været sådan mange gange, at akuttilbud har vist sig at være desværre mere skadelige end gavnlige, siger Knud Aarup.

Aarup: Vi skal stille krav til fagligheden

Da DR for tre uger sigen fortalte historien om den unge mand fra et andet opholdssted under Hjorthøjgård, der i dag er sigtet for drab på købmand Finn Degn Ovesen, sendte Knud Aarup et brev til Folketinget og Kommunernes Landsforening med tre konkrete forslag.

- Vi skal stille nogle større krav til hvad vi gerne vil have ud af en anbringelse af et barn. Det er ikke bare at få vedkommende ud af cirkulation. Det er at barnet skal have en mulighed for at udvikle sig så det kan blive herre i eget liv igen, siger Knud Aarup.

Knud Aarups foreslår konkret, at kommunerne i deres handleplaner for et barn klart skal begrunde, hvorfor de vælger et bestemt opholdssted, og hvilken behandling og udvikling det skal føre til.

Han foreslår også, at man skal stille krav om, at mindst én i ledelsen på et opholdssted har en anerkendt diplomeksamen inden for den målgruppe af børn, som opholdsstedet tager imod. Og han mener, at Kommunernes Landsforening skal udarbejde faglige vurderinger af de enkelte opholdssteder. Som det er i dag, mener han, KL har for meget fokus på økonomien.

Få et overblik over alle historierne om Hjorthøjgård på fire minutter og 21 sekunder:

Facebook
Twitter