Ekspert efter smitteudbrud i Kolding: Et mere af samme slags og vi bør overveje at sende alle skolebørn hjem igen

Lokalt smitteudbrud afslører ny og farlig side af den britiske corona-mutation.

Smitteudbruddet i Kolding bekymrer eksperter, fordi det er opstået blandt børn. (Foto: Anthon Unger © Scanpix)

Et smitteudbrud i Kolding har lukket to skoler og otte daginstitutioner. Foreløbig indtil fredag i næste uge.

Udbruddet har fået Kolding Kommune til at lyse op på danmarkskortet som stedet, hvor der er næstflest antal smittede per 100.000 indbyggere efter Ishøj Kommune.

Kommunen oplyser, at der er tale om et smitteudbrud med den mere smitsomme britiske corona-mutation ved navn B117. Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer nu, om der er yderligere skoler eller institutioner i kommunen, der skal lukkes.

Smitteudbruddet bekymrer Viggo Andreasen, der er matematisk epidemiolog og lektor på RUC.

- Ser vi et eksempel mere som dette, så skal vi spørge os selv, om det er for risikabelt at lukke skolerne op for de små. Jeg vil mene, at dette lokale smitteudbrud er en kraftig advarsel om, at der foregår noget med smitte af B117 blandt børn, som vi ikke har set med den gamle coronavirus, siger Viggo Andreasen.

42 smittede på én skole

Kommunen oplyser til DR Nyheder, at der på Munkevængets Skole er 42 smittede medarbejdere og elever. På den anden skole, Brændkjærskolen, er der nu 27 smittede medarbejdere og elever.

På daginstitutionerne er der helt op til 20 smittede.

Styrelsen for Patientsikkerhed er nu i færd med at analysere smittedata fra Kolding for at afgøre, om der er behov for yderligere nedlukning.

- Vi prøver at kigge ned i tallene for at se, om det er bestemte steder, områder eller aldersgrupper, der er ramt, siger enhedschef Charlotte Hjorth.

- Det var ikke den vinterferie, vi havde ønsket for elever og medarbejdere. Men når vi står midt i det, så må vi bare deale med det, siger Stine Kirk Jensen, skoleleder på Munkevængets Skole.

Hun fortæller, at nedlukningen ikke kommer som en overraskelse, fordi antallet af forældrehenvendelser om smittede elever i de seneste 14 dage løbende er taget til.

I næsten samme periode er antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere - det såkaldte incidenstal - steget fra 51 til 214 i kommunen.

Skolelederen fortæller, at hun tydeligt mærker, at det er den smitsomme britiske mutation, der har ramt skolen.

- Efter hvad jeg ved, så har skolen ikke håndteret noget forkert. Det er bare en enkelt smittet person, der skal være i lokalet. Endda uden vedkommende har symptomer eller er klar over det. Så smitter det videre, siger Stine Kirk Jensen.

Usynlig spredning blandt børn

Som matematisk epidemiolog hæfter Viggo Andreasen ved, at der er en særligt uheldig bivirkning ved børn som smittespredere: De får ret sjældent symptomer.

Allan Randrup Thomsen er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

- Det vil sige, at man godt kan risikere, at smitten løber ret lang tid, før vi opdager den. Det er helt klart grunden til, at Kolding nu topper incidenstallene. Mere skal der ikke til. Der er formentlig også nogle forældre, der er blevet smittede, siger Viggo Andreasen.

Den seneste udvikling får også professor og virolog Allan Randrup Thomsen til at tvivle på, at der kan komme national genåbning i nær fremtid.

- Ud fra det, der er sket i Kolding kan vi se, at der er et stort smittepotentiale med den britiske variant. Endda under de restriktioner, vi har nu. Når den britiske variant tager over, vil der komme en markant stigning i antallet af smittede og indlagte i april måned, siger Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet.

Virologen er en del af den faglige referencegruppe, der rådgiver regeringen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter