Når veje og fortov bliver gravet op for at gøre plads til fjernvarmerør, er der normalt stor forskel på, hvor travlt husejerne har med vinke farvel til gas- eller oliefyret.
Men da energikrisen sidste år sendte gaspriserne på himmelflugt, fik naturgaskunderne travlt med at sige "ja tak" til at blive koblet på fjernvarmenettet.
Fire gange så mange valgte i 2022 at skifte deres eksisterende varmekilde ud med fjernvarme sammenlignet med året før.
- Det er en meget markant stigning. Vi har ikke set noget lignende, siden regeringen i 1990 indførte tilslutningspligt til fjernvarme for at komme af med oliefyr, forklarer Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.
Hos Fjernvarme Fyn koblede de i 2022 tre gange så mange husstande på fjernvarmenettet, som året før.
- Vi har virkelig travlt. Efterspørgslen er enorm, og vi har svært ved at følge med, siger forsyningschef Jakob Rasmussen.
En stor del af deres nye kunder kom fra områder, hvor der tidligere er blevet lagt rør ned, og hvor husejerne, på grund af stigende priser, pludselig gerne vil kobles på.
- Normalt begynder vi at grave, når 60 procent i et område, som har sagt "ja tak". Så forventer vi, at der drypvis vil komme flere til i takt med, at et hus bliver solgt, eller et gasfyr står af. Sidste år havde op imod 95 procent sagt ja, allerede inden vi overhovedet begyndte at grave, forklarer Jakob Rasmussen.
En grøn motorvej
- Det er afgørende for økonomien i et projekt at tilkoblingsprocenten. Når den er så høj, som den har været i 2022, så betyder det i sidste ende, at prisen bliver lavere for kunderne, forklarer Kim Mortensen.
Men det er også godt for alle os andre, når flere gas og oliefyr bliver sendt på pension til fordel for grønnere energi.
Ifølge Kim Mortensen så har den store efterspørgsel fra forbrugerne fået kommunerne til at skrue op for deres fjernvarmeplaner, og det er gode nyheder for klimaet.
- Det skaber en motorvej mod en grøn omstilling af varmesektoren, når så mange efterspørger fjernvarme, vurderer professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen.
Fjernvarme er mere energieffektivt og belaster miljøet betragteligt mindre, end når hver enkel husstand skal varmes op med egen varmekilde. Fjernvarme gør det desuden muligt at bruge grønne energikilder og udnytte overskudsvarme fra industrien. Det er derfor et grønt alternativ til fossile brændsler som olie og gas.
- Hvis udrulningen af fjernvarme fortsætter på denne måde, så kan det lykkes at få en fossilfri varmesektor indenfor en overskuelig fremtid, måske endda inden 2028, siger Brian Vad Mathiesen.