Ekspert: Facebooks retningslinjer giver dansk dilemma

Det er umuligt for Facebook at håndhæve sine egne retningslinjer, vurderer ekspert.

Facebooks interne retningslinjer for, hvordan opslag skal modereres, er blevet lækket til den britiske avis The Guardian. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Interne dokumenter fra Facebook er blevet lækket og løfter noget af sløret for, hvilke retningslinjer selskabet bruger til at moderere og censurere i det materiale, som dets brugere uploader.

Jakob Linaa Jensen, der er forskningschef i sociale medier på Danmarks Medie og Journalisthøjskole, mener, at det er vigtigt, at vi diskuterer, hvordan det amerikansk-baserede sociale medie vælger at moderere brugernes aktiviteter. For hvad der er normalt i andre lande, behøver ikke nødvendigvis at være det i Danmark og omvendt.

- Det udstiller jo udfordringen med internettet, at der er nogle store globale virksomheder, som opererer på tværs af nationalstater med vidt forskellige lovgivninger, moralsæt og så videre. Det er et dilemma, og det er ikke første gang, vi diskuterer Facebooks normer i en dansk kontekst, siger han.

Jakob Linaa Jensen nævner blandt andet sagen om forfatteren Peter Øvig Knudsen, der flere gange fik spærret sin Facebook-profil, fordi han delte billeder fra sin bog 'Hippie' af nøgne mennesker.

Napalm-pige slettet

Overordnet set mener Jakob Linaa Jensen dog ikke, at de lækkede retningslinjer på nuværende tidspunkt afviger så forfærdelig meget fra dansk moral og normer. Samme holdning har medieforsker og lektor ved journalistik på Roskilde Universitet Mads Kæmsgaard Eberholst.

Men selvom retningslinjerne måske er i nogenlunde balance med danske forhold, så vil der ske fejl, når de medarbejdere, som skal vurdere indholdet, kun har omkring 10 sekunder til at træffe en beslutning i. Både ved at ting, som strider imod reglementet, slipper igennem nåleøjet, men også omvendt.

Det sås blandt andet, da Facebook censurerede et ikonisk billede fra Vietnam-krigen, som den norske forfatter og journalist Tom Egeland har uploadet. Billedet forestillede en pige, der løb nøgen ned af en vej efter et angreb med napalm.

- Det er jo også et spørgsmål om, at man skal have en ekspertviden eller kendskab til konteksten for at kunne vurdere det ordentligt, siger Mads Kæmsgaard Eberholst, der vurderer, at det reelt er umuligt for Facebook at leve op til egne retningslinjer.

Hvem bestemmer hvad?

Ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst gør Facebook meget for at ihukomme nationale lovgivninger. Det skyldes blandt andet, at det sociale medie er begyndt at erkende, at de også har et ansvar for deres indhold.

- Facebook kæmper med at finde en løsning på det her, for de er begyndt at erkende, at de har et eller andet juridisk ansvar for det indhold, som er på deres platform. Ellers ville der heller ikke være nogen grund til, at de gik ind og modererede så kraftigt, som de gør, forklarer han.

Mads Kæmsgaard Eberholst henviser blandt andet til Østrig, hvor en domstol tidligere i maj pålagde Facebook at slette opslag, der var blevet vurderet som hadske - såkaldt 'hatespeech'.

Selvom Facebook tager hensyn til nationale forhold, så rejser det også en række yderligere udfordringer, mener Jakob Linaa Jensen. For hvem skal så bestemme, hvad der for eksempel kan betegnes som hadske opslag.

I eksemplet fra Østrig slog domstolen for eksempel fast, at Facebook ikke bare kunne slippe med at blokere de hadske opslag for sine østrigske brugeres opslag. De skulle helt slettes, så de heller ikke kunne ses af brugere i udlandet.

- Der er en lang, lang række dilemmaer her, som kun bliver mere og mere udstillet, fordi ting, som før var adskilt i nationale offentligheder nu pludselig kommer ud på den globale scene og bliver til en samlet globaliseret offentlighed, forklarer han.

- Så vi er ikke færdige med at diskutere det her endnu.

Facebook: Regler gælder for alle

Facebooks kommunikationsansvarlige i Norden, Peter Münster, oplyser til DR Nyheder, at Facebook er en international platform, hvor folk med forskellige kulturelle baggrunde skal kunne føle sig sikre.

- Vi har et sæt regler, der gælder for alle. Vores regler er ikke orienteret mod et enkelt lands normer, men søger at skabe balance mellem hensynet til at lade folk ytre sig og målet om at skabe et trygt fællesskab, siger han.