Ekspert: Fængselsbetjentes kodeks minder om de indsattes

Særligt på de hårde fængselsafdelinger er der risiko for negative subkulturer blandt fængselsbetjente, mener ekspert.

Det kan få voldsomme konsekvenser for de fængselsbetjente, der vælger at "stikke" deres kollegaer for vold mod indsatte. (© DR)

Fængselsbetjente skal kunne stole på hinanden og vide, at kollegerne har deres ryg, når bølgerne går højt, og de indsatte bliver udfarende eller decideret voldelige.

Samme loyalitetsfølelse gælder dog også i situationer, hvor det er fængselsbetjente, der går over stregen og begår vold mod de indsatte.

Så gælder et kodeks, som dikterer, at der ikke sladres eller stikkes, forklarer lektor i kriminologi ved Syddansk Universitet, Linda Minke, der har forsket i fængselsmiljøer i mere end ti år.

- Det er i høj grad et kodeks, der minder om de indsattes, forklarer hun.

- Det er jo udtryk for, at der på en måde er opstået en subkultur blandt nogle grupper af betjente, der i bund og grund er baseret på samme præmisser som de indsattes.

Må finde nyt job

De fængselsbetjente, der trodser det uskrevne kodeks, går voldsomme konsekvenser i møde. Ofte bliver de mobbet eller frosset ude.

Også her minder betjentenes konsekvenser om dem, der kendes fra de indsattes verden.

- Det har voldsomme konsekvenser for den indsatte, der må gå i isolation eller lade sig overføre til et andet fængsel. På samme måde har det voldsomme konsekvenser for den fængselsbetjent, som vælger at stå uden for fællesskabet og sige, at det her er ikke i orden, forklarer Linda Minke.

- I de tilfælde jeg kender til, har betjentene været nødt til at sige op og finde et andet job.

Være varsom

Marianne Jørgensen er én af de fængselsbetjente, som har vidnet mod en kollega, der gik over stregen og tog kvælertag på en indsat.

Hun kan sagtens nikke genkendende til beskrivelsen af fængselsbetjentenes kodeks.

- Der er et eller andet sted i den her kultur, en eller anden uskreven regel om, at man skal være varsom med sådan nogle ting som at gå videre med at stikke en kollega, forklarer hun.

Selv blev hun frosset ude og følte sig mobbet i sådan en grad, at hun til sidst gik ned med stress og var sygemeldt i trekvart år. I dag arbejder hun i en anden del i Kriminalforsorgen end før.

Hør Marianne Jørgensen fortælle sin historie i 21Søndag i aften. Har du også oplevet vold mod indsatte eller fængselsbetjente, der dækker over hinanden? Så vil DR Nyheder gerne høre fra din historie. Du kan kontakte os på mail-adressen ldso@dr.dk.