Ekspert før coronapressemøde: Man skal overveje, om det er nu, fjerde dosis skal gives til ældre

Efter stigende smitte har regeringen indkaldt til pressemøde klokken 10 om coronastrategien i den kommende tid.

Pressemødet sker, efter en ny undervariant af omikron er blevet dominerende i Danmark. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson)

Det er efterhånden en del tid siden, vi sidst blev indkaldt til coronapressemøde, men her til formiddag klokken 10.00 er det blevet tid igen.

Mødet vil komme til at handle om coronastrategien for de kommende måneder, lød det i den pressemeddelelse, som tirsdag kom fra Statsministeriet.

Indkaldelsen sker på et tidspunkt, hvor coronasmitten igen stiger i Danmark, hvilket blandt andet skyldes en ny undervariant af omikron, der hedder BA5, og som i den seneste tid er blevet dominerende herhjemme.

I lyset af den stigende smitte bør man overveje et fjerde vaccinationsstik til ældre og sårbare før efteråret, siger Lone Simonsen, der er professor og epidemiolog på Roskilde Universitet.

Det er nemlig efterhånden lang tid siden, de har fået tredje stik, siger hun.

- Jeg er ikke specielt bekymret. Men jeg tænker, at man skal overveje, om det er nu, den fjerde dosis skal gives til de ældre.

- Jeg har mest kig på de ældre over 80 år - måske skal man gå lidt længere ned i alderen.

Grafen viser coronasmitte i de spildevandsovervågninger, der bliver lavet. Her kan du se, hvordan smitten i maj måned er begyndt at stige igen. Tallene kommer fra Statens Serum Institut. (© (DR Grafik/Søren Winther Nørbæk))

Lone Simonsen forventer, at det er noget af det, regeringen vil komme ind på under pressemødet.

Udover det er der dog ikke grund til at gøre noget anderledes, "end det vi gør nu, som er ingenting" ligesom under omikronudbruddet, mener hun.

Vaccination af ældre og sårbare kan overvejes ved væsentlig smittestigning

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentiel virologi på Københavns Universitet, er grundlæggende heller ikke bekymret, men mener også, at det er de ældre og sårbare, der nu skal holdes øje med.

- De eneste, der er i risiko, er dem, hvor immuniteten er ved at fade ud - de sårbare og ældre og så dem, der aldrig har ladet sig vaccinere.

Han mener, at man kan overveje at vaccinere risikogrupperne, hvis der kommer en væsentlig smittestigning.

Man skal dog ifølge ham ikke bare vaccinere under alle omstændigheder. For gør man det, begynder immuniteten at aftage på det tidspunkt, hvor efteråret kommer.

Vacciner virker ikke særlig godt mod smitte med ny variant

Det er både i Danmark og en lang række andre lande, at man lige nu oplever en kraftig stigning i coronasmitten, der er drevet af den nye omikronvariant BA5, som er en videreudvikling af varianten BA2.

De nuværende vacciner er stadig ganske effektive mod, at vi bliver alvorligt syge, hvis vi bliver smittet med den nye variant, forklarer Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut.

- Til gengæld er de vacciner, vi har nu, og som er videreudviklet mod de oprindelige Wuhan-stammer, ikke særlig gode til at beskytte os mod at blive smittet med den nye variant, fortæller han.

Men det gode er, ifølge ham, at vi har sommeren over os, hvilket lægger en dæmper på smitten. Derudover har vi også en ret god immunitet i befolkningen fra den tidligere omikronvariant.

- Lige nu, hvor vi er på vej mod sommerferie, skal vi ikke være så bekymret og tænke, at i morgen skal vi have mundbind på, og det hele lukker ned. Jeg tror ikke, den her bølge bliver så stor.

Forud for pressemødet er sundhedsordførerne kaldt til møde i Sundhedsministeriet klokken 8.00, oplyser Martin Geertsen, som er Venstres sundhedsordfører.