Ekspert foreslår samme tiltag mod influenza, som vi har haft succes med mod corona

Eksperter vurderer, at influenzasæsonen måske kan blive særligt hård denne vinter.

Jens Lundgren mener, at man bør bruge de samme tiltag mod influenza, som man brugte mod coronavirus, hvis influenzasæsonen bliver særligt hård. Illustration: Nathalie Nystad.

Vi kan - måske - stå over for en vinter, hvor influenzaen kommer til at sprede sig, mere end vi er vant til efter halvandet år med nedlukninger og restriktioner.

En influenza-sæson, der derfor vil kunne tage livet af en del ældre mennesker på samme måde, som coronavirus har gjort. Skulle det ske, at influenzasæsonen denne vinter bliver ekstra hård, så bør vi overveje at tage nogle af de samme værktøjer i brug, som vi har brugt til at bekæmpe coronavirus.

Det mener Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

- Der er nogle læringer, der gør, at vi som land står meget bedre rustet til også at håndtere andre udbrud, som udvikler sig meget hurtigt.

- Det håber jeg på, at også det politiske system vil bakke op omkring, at man tager noget af det og bruger det – ikke for at undgå ethvert influenzaudbrud, men hvis det virkelig bliver massivt, siger han til DR.

Professor Jens Lundgren har siddet i den ekspertgruppe, som regeringen har sat sammen for at komme med bud på en strategi for håndteringen af coronavirus i et genåbnet Danmark. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Coronarestriktionerne viste, at influenzaen kunne forhindres i en grad, som vi ikke før har kendt. For sidste vinter var influenzaen stort set fraværende i Danmark. Jens Lundgren mener, at vi skal lære af den succes:

- Nu har vi i halvandet år gjort meget for at undgå, at ældre får alvorlige covid-19-infektioner og måske ligefrem dør af det. Kan vi så tillade os, at 100 eller 1.000 dør af influenza, som det skete i årene, før coronavirus kom til landet? Og hvis ja, hvorfor denne forskel?

- Vi kan jo gøre alt det samme for at forhindre død af influenza, som vi kan for at hindre død af covid-19. Tiltagene, værktøjerne og tilgangen er identisk, uddyber han i et interview med Politiken.

Hårde tider for influenzaen

Halvandet år med coronarestriktioner viste sig nemlig at skabe svære tider for influenzaen.

Det betød, at langt de fleste danskere slap for vintersæsonens evigt tilbagevendende sygdomme sidste år.

Ifølge Hans Jørgen Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved SDU, betyder det, at influenzaen kan ramme ekstra hårdt i efteråret og vinteren:

- Alle de rigtigt mange coronarestriktioner betød jo, at influenzavirus ikke fik mulighed for at sprede sig. Derfor var der ikke mange, der blev syge, og derfor er immuniteten mod influenza ikke særligt høj.

- Det er simpelthen for lang tid siden, at folk har stiftet bekendtskab med influenzavirus, siger han.

Kombinationen af en lav influenzaimmnunitet og et restriktionsfrit efterår og vinter kan betyde, at influenzaen kan blusse voldsomt op i de kommende måneder.

- Vi skal huske, at det er en ubehagelig situation at have både influenzavirus og coronavirus cirkulerende på samme tid. Det er ikke nogen god cocktail at blive smittet med begge ting på samme tid, siger Hans Jørgen Kolmos, der dog ikke forholder sig til, om det bør føre til nye restriktioner.

Kan presse hospitalerne

I går holdt en ekspertgruppe, som regeringen har nedsat, pressemøde om deres forslag til en fremtidig strategi for håndteringen af coronapandemien i et genåbnet samfund.

Her sagde Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi på Oxford University, også, at en kombination af coronavirus og influenza kan blive et problem denne vinter.

- Når vi kommer ind i den mørke og kolde tid, opholder vi os mere indendørs. Når man opholder sig mere indendørs, har alle luftvejsinfektioner bedre muligheder for at sprede sig. Det gælder både corona, influenza og RS-virus.

Derfor vil antallet af indlagte med coronavirus sandsynligvis stige. Kommer der en masse influenzapatienter oveni, kan vi igen stå med et problem med belastede sygehuse.

- Vi ved ikke, hvor hård sæsonen bliver. Men hvis vi bare ser på sygehusvæsnets kapacitet, så vil den blive presset, hvis man oveni et forhøjet antal coronaindlagte også får endnu flere influenzaindlagte end normalt.

- Det kommer man til at se på, når vi skal vurdere, hvad vores hospitalsvæsen kan klare på et givent tidspunkt. Det kan vi ikke forudsige endnu, siger Astrid Iversen.

DR har forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke om, om han kan forestille sig at tage restriktioner og lignende i brug for at dæmme op for en hård influenzasæson. Det er ikke lykkedes.

I et skriftligt svar til Politiken skriver han, at han ikke ser for sig, at man lukker landet ned på grund af influenza.

- Influenza kan være en alvorlig sygdom, men den er hverken kategoriseret som alment farlig eller samfundskritisk. Derudover er det en sygdom, vi kender, er vant til at behandle, og som vi har vacciner imod. Og det er få uger om året, at den for alvor hærger, skriver han til Politiken.