Ekspert frikender forældre, men retten afviser at genåbne sag om omskæring

Et dansk-somalisk forældrepar har fået afslag hos den Særlige Klageret, selvom førende ekspert står klar til at vidne.

En somalisk mor er sammen med faren dømt for at omskære derres døtre, men en førende ekspert mener slet ikke, at der er sket omskæring. (© DR Nyheder)

- Thi bestemmes: Begæringen om genoptagelse afvises.

Sådan lyder beskeden fra Den Særlige Klageret til et dansk-somalisk forældrepar, der er blevet idømt fængselsstraf for at have omskåret deres to døtre.

Forældrene havde ellers fået en internationalt anerkendt ekspert i omskæring, Birgitta Essén, til at undersøge pigerne.

Birgitta Essén er professor ved universitetet i Uppsala og står bag et stort antal undersøgelser af omskæringer i forbindelse med rets-, social- og asylsager i Sverige og USA.

Hun bliver betegnet som “en af verdens førende eksperter” i omskæring af Charlotte Wilken, der er ledende overlæge på Gynækologisk og Obstetrisk afdeling på Hvidovre Hospital.

Og Birgitta Essén afviser blankt, at de to dansk-somaliske piger er blevet omskåret.

Orientering på P1 har fået adgang til at læse hendes undersøgelse. Her står, at begge piger har helt normale kønsorganer, og at intet underbygger de vurderinger, der ligger til grund for dommen.

Rapporten fik familien og deres forsvarsadvokat, Bjørn Elmquist, til at klage til Den Særlige Klageret, som er den eneste instans i Danmark, der kan genåbne en afsluttet straffesag. Men Birgitta Esséns klare melding, om at pigerne ikke er omskåret, er altså ikke nok til en genoptagelse.

Retslægerådet fastholder omskæring

Optagelser og billeder fra den oprindelige retsmedicinske undersøgelse af pigerne er allerede blevet vurderet af Retslægerådet, som konstaterede, at begge piger er omskåret.

Den vurdering lå til grund for, at begge forældre tidligere er blevet dømt i by- og landsret.

Nu har Birgitta Esséns undersøgelse også været forbi Retslægerådet i forbindelse klagesagen i Den Særlige Klageret. Rådet ændrer dog ikke deres konklusion, og derfor er sagen nu afsluttet.

Men Birgitta Essén mener slet ikke, man kan vurdere, hvorvidt en pige er omskåret eller ej alene ved at se på billeder og video. For at undersøge omskæring ordentligt, skal man ifølge hende også mærke efter - både for at undersøge klitoris og eventuelt arvæv.

Retslægerådet ønsker ikke at kommentere sagen.

Undersøgt uden gynækolog

Den oprindelige undersøgelse af pigerne, som ligger til grund for dommen, er foretaget af en børnelæge fra Odense Universitetshospital i samarbejde med to retsmedicinere.

Undersøgelsen blev foretaget uden en gynækolog til stede, hvilket Birgitta Essén heller ikke mener er tilstrækkeligt:

- Jeg mener, det er kritisabelt, at undersøgelsen blev lavet uden tilstedeværelsen af en gynækolog med erfaring i omskæring.

De to retsmedicinere og børnelægen konkluderede, at “begge piger var blevet omskåret,” herunder at “klitoris var bortskåret ved begge piger.”

Det kom bag på børnelægen, at den konklusion bliver forkastet af en ekspert i omskæring, sagde hun til P1 Orientering i december.

- Jeg kan af hensyn til tavshedspligt ikke udtale mig om den konkrete sag, men det er jo helt forfærdeligt, hvis der er sket en fejl. Og det overrasker mig meget, fordi vi var sikre i vores konklusion, skrev børnelægen til P1 Orientering.

Hun understreger dog, at hun mener, at børnelæger med speciale i socialpædiatri, som hende selv, har tilstrækkelig erfaring med omskæring.

De to retslæger, der var med til den oprindelige vurdering af pigerne, ønsker ikke at kommentere sagen.

'Bizar sag'

Birgitta Essén mener, at denne sag er bizar, og at det er udtryk for et retssikkerhedsmæssigt problem.

- Jeg opfatter det her, som at somaliske kvinder og mænd ikke har samme rettigheder som andre i Danmark.

- Der bliver begået fejl i et retssamfund. Det er forståeligt, men derfor skal man i systemet kunne få prøvet sin sag igen. Men den her sag er helt bizar, siger hun til P1 Orientering.

Datter: Jeg er ikke omskåret

Amira, der er den ældste af de to piger, har hele tiden sagt at hun ikke er omskåret.

- Jeg har bare behov for, at sandheden kommer ud, og at mine forældre kommer ud af fængslet. For vi er ikke omskåret, og der er ikke nogen, der skal i fængsel, siger Amira.

Kan du forstå, hvis nogen tror, at du bare forsøger at beskytte din mor og far?

- Ja, det kan jeg da godt forstå. Men hvis jeg var omskåret, så ville jeg ikke være gået til gynækolog bagefter. For så ville de jo også havde sagt, at jeg rent faktisk var omskåret. Men nu hvor jeg ikke er omskåret, så stræber jeg efter at bevise det, siger Amira.

Advokat overvejer menneskerettighedsdomstol

Egentlig er denne sag nået til vejs ende i det danske retssystem, men Bjørn Elmquist, der er forsvarer for familien, overvejer at tage sagen op i Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

- Vi er ved at undersøge, om vi kan indbringe sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger Bjørn Elmquist.

Den Særlige Klageret har ligesom Retslægerådet afvist at udtale sig om denne sag.

Amira er ikke kildens rigtige navn. Navnet er redaktionen bekendt.