Ekspert: Fyringer hos Skat skyld i fejl

Nedbemandinger er en del af forklaringen på, at Skat har fejlet så stort med ejendomsvurderingerne. Det vurderer en ekspert.

Fejl i ejendomsvurderingerne har ført til hård kritik af skat. Ekspert mener fyringer i Skat kan være en årsag. Der var cirka 12.500 medarbejdere i Skat i 2001. I dag er der omkring 7000 medarbejdere, oplyser Dansk Told og Skatteforbund. (Foto: Mie Leonora Heiberg- DR Syd)

Forklaringen på rod med ejendomsvurderingerne i Skat skal blandt andet findes i nedskæringer og ændringer i strukturen hos Skat helt tilbage fra starten af det forrige årti.

Det mener en af landets førende skatteeksperter, Christen Amby, rådgivende skatterevisor og medlem af Skatterådet

Både Rigsrevisionen og Statsrevisorerne kritiserede i går Skat for ikke have styr på ejendomsvurderingerne, så tusindvis af boligejere har betalt alt for meget i skat.

Ifølge Dansk Told og Skatteforbund var der cirka 12.500 medarbejdere i Skat i 2001 og i 2005 var der cirka 10.500 medarbejdere. I dag er der omkring 7000 medarbejdere.

Sparede - men fagligheden røg

- Den daværende regering var meget fokuseret på, at der skulle spares i forbindelse med de strukturændringer man lavede, da man overtog ejendomsvurderingen fuldstændig, siger Christen Amby.

- Derfor mente man, at man kunne spare en hel del penge ved den digitalisering, der var i gang, men man gjorde det på bekostning af fagligheden, siger han og tilføjer, at man forsøgte at høste rationaliseringsgevinsten inden effekten var slået igennem.

Ifølge skatterevisoren viser udviklingen af ejendomsvurderingen tydeligt problemet.

Ikke gearet til fald i priser

- Da man overtog det (ejendomsvurderingen, red.) i 2003 steg alle ejendomsvurderinger, siger Amby. Og antallet af ansatte i afdelingen for ejendomsvurdering blev skåret ned fra 270 til 150 i 2003, oplyser Dansk Told og Skatteforbund.

- Da priserne begyndte at falde nogle år efter, havde man slet ikke en organisation og et system, der var opbygget til at klare de faldende priser, som kræver en helt anden vurdering, indsats og ekspertise for at få det gjort rigtigt, siger Amby.

Nedskæringer fortsætter

Den tidligere borgerlige regering stod for nedskæringerne, men den nye regering har ikke ændret kurs, selvom den protesterede, da den sad i opposition.

- Den (den nuværende regering, red.) har overtaget hele nedskæringskonceptet og fortsætter med det.

- Den har dog indset, at der er nogle steder man er nødt til at ruste op, og man har begrundet nogle af de andre nedskæringer med, at man skal ansætte nogen med speciel ekspertise for nye områder, siger Christen Amby.