Ekspert: Gruppe der hylder københavner-terror er ubetydelig

En IS-støttegruppe med base i Gaza, hylder angrebet på København. Gruppen er uden betydning, men har sandsynligvis støtter i Danmark

Hyldest-artiklen viser blandt andet private fotos fra Omar El-Husseins begravelse på den muslimske gravplads i Brøndby. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Attentaterne i København tidligere på måneden bliver hyldet på en IS-propaganda side. Men gruppen, som hylder angrebene, er uden egentlig betydning, vurderer den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp.

- Gruppen er palæstinensisk og har base i Gaza. Den har ingen indflydelse og ikke noget råderum. Men de kommunikerer selvfølgelig med andre grupper, siger han.

Propagandasiden er ægte

Gruppen hedder ”al-Nusra al-Maqdisi lil-Dawla al-Islamiya”, som løst oversat betyder Jerusalemsk støtte til Islamisk Stat.

Gruppen bruger vendinger som 'en af islams løver' og 'kalifatets soldat' om gerningsmanden bag terrorangrebene i hovedstaden.

Propagandasiden som artiklen ligger på er dog en legitim og vigtig side for Islamisk Stat, vurderer terrorforskeren.

- Jeg tjekkede det med en af mine kontakter, som fortalte mig, at det helt sikkert er en reel side. Den er vigtig for organisationen, siger Magnus Ranstorp.

Billeder fra Omars begravelse

Artiklen hylder Omar El-Husseins angreb og præsenterer en lang række udklip og billeder fra de dramatiske hændelser.

Men nogle billeder er også nye. De ligner private fotos, der angiveligt viser Omars begravelsesceremoni og selve begravelsen. Et af billederne viser en mand i en kiste, der ligner Omar El-Hussein.

- Billederne fra begravelsen er nye. Og det er interessant. For det er sandsynligvis danskere med palæstinensisk baggrund, der støtter og kommunikerer med den her gruppe i Gaza, siger Magnus Ranstorp.

Det er på stående fod ikke muligt at identificere personerne på billederne i artiklen, men et af billederne viser en bil med danske nummerplader. Billederne fra begravelsen ligner også til forveksling den muslimske begravelsesplads, hvor Omar El-Hussein blev begravet.

PET ønsker ikke at kommentere sagen, men er interesserede i hyldest-artiklen og hjemmesiden den ligger på.

Facebook
Twitter