Ekspert: H1N1-vaccine er en god sikkerhed

Interessen for at få vaccinen mod influenza A H1N1 er ringe. Alligevel er indkøbet af vaccinen fornuftigt, siger sundhedsøkonom.

Selv om en del af samfundets nøglepersoner siger nej til at blive vaccineret mod influenza A, har samfundet gjort en god investering, siger sundhedsøkonom. (Foto: THOMAS LOHNES © Scanpix)

Pengene til vaccinen mod influenza A H1N1 - også kendt som svineinfluenza - er givet godt ud.

Det mener sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

Det på trods af, at det blot er 30 procent af de nøglepersoner, der får vaccinen tilbudt, der tager imod den, og at kun en tredjedel af danskerne vil lade sig vaccinere, hvis de fik den tilbudt.

Ikke spildt

- Men pengene er på ingen måde spildt, men udtryk fra rettidig omhu fra myndighederne. Det her er som at tegne en forsikring. De fleste forsikringer får man aldrig brug for, men dem har man for en sikkerheds skyld. Havde man ikke haft vaccinen, ville der have været store problemer, siger Kjeld Møller Pedersen.

Danskernes ringe interesse for H1N1-vaccinen hænger ikke sammen med en generel lav interesse for at blive vaccineret, men snarere at folk tager H1N1 afslappet, mener sundhedsøkonomen.

Folk har fået et afslappet forhold

- Hvis man ser på tilslutningen til de vaccinationskampagner mod influenza, der hvert år er til ældre, er der en pæn tilslutning. Tallene skyldes nærmere, at der har været talt om denne her epidemi i fem-seks måneder, uden at der er sket noget, og så får befolkningen et afslappet forhold til det her, siger Kjeld Møller Pedersen, der tror, at en epidemi vil ændre interessen markant.

- Hvis vi lige pludselig får H1N1, så vil interessen komme tilbage, siger han.

Danmark har købt vaccine til 1,5 millioner danskere, og 1,1 million tilbydes i første omgang vaccinen.

Det er blandt andre politibetjente, sundhedspersonale og personer med forskellige kroniske sygdomme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk