Ekspert: Hårde domme flytter æresdrab til udlandet

Æresdrab i Danmark bliver sjældnere og sjældnere. I stedet sendes pigerne til hjemlandet. Det er de meget omtalte sager om drabet på Sonay Mohammad og Ghazala Khan, der får indvandrerfamilier til at vælge hjemlandet, siger ekspert.

Æresdrab og æresrelateret vold er en del af hverdagen i Pakistan. (Foto: Lynsey Addario © Corbis / Scanpix)

Æresvold og drab i Danmark bliver sjældnere og sjældnere. I stedet sendes pigerne til forældrenes eller ægtemandens hjemland.

Det er de meget omtalte sager om drabet på 14-årige Sonay Mohammad og 18-årige Ghazala Khan, der får indvandrerfamilier til at vælge hjemlandet, siger leder af Indvandrerrådgivningen i Århus Leif Randeris.

- Hvis en familie ønsker at begå et æresdrab, finder de deres måde at gøre det på. Når vi i Danmark har strammet lovgivningen, rejser de bare et andet sted hen og gør det, siger han til Ritzau.

Kommunerne skal reagere

Siden 2006 har politikredsene været pålagt at indberette sager til Rigspolitiet, hvor der er mistanke om æresrelaterede forbrydelser.

Samtidig sendte domstolene et tydeligt signal om, at Danmark tager afstand fra æresdrab, da Sonay Mohammads far i 2004 blev idømt 14 års fængsel på drabet på sin datter, mens Ghazala Khans far fik livsvarigt fængsel.

Men ifølge Leif Randeris er det ikke nok med hårdere straffe. Han efterlyser, at kommunerne i højere grad skrider ind, når de får mistanke om, at familierne planlægger at sende pigerne til udlandet.

- I ni ud af ti tilfælde kender socialcentrene familierne, men vi oplever, at de i mange tilfælde groft forsømmer at hjælpe pigerne. Hvis politikerne tror, at de kan straffe sig ud af det her, tager de fejl. Kun med mere oplysning til de marginaliserede familier, kan det undgås, siger Leif Randeris.

FacebookTwitter