Ekspert: Hjemvendte Syrienkrigere behøver ikke være farlige

Religionssociolog opfordrer myndighederne til at sætte større fokus på radikalisering i hjemlige islamistiske miljøer.

To hjemvendte Syrienkrigere står frem i en ny dokumentar. En ekspert opfordrer myndighederne til ikke kun at fokusere på de hjemvendte som potentielle trusler. (© Vice på DR3)

Hvis han havde været blodtørstig, så var han blevet i Syrien.

Det siger en af de unge mænd, der har været i Syrien for at kæmpe, og som nu er vendt tilbage til Danmark. I en ny dokumentar fortæller han, at han ikke ser sig selv som en trussel.

- Jeg er ikke kommet tilbage til Danmark for at skyde på uskyldige mennesker. Jeg er kommet tilbage for at tage mig en uddannelse, for at passe på min familie og for at leve et godt liv her i Danmark, siger manden, der optræder anonymt i dokumentaren.

Den unge mand fortæller også, at han følte sig draget til at rejse til Syrien for at 'hjælpe sine muslimske brødre og søstre', efter at han havde set videooptagelser fra den brutale borgerkrig på internettet.

Forsker ser ikke stor trussel

Religionssociolog og adjunkt Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet er enig i, at de hjemvendte krigere ikke nødvendigvis udgør en fare for offentligheden.

- I virkeligheden kan vi jo se, at de attentater, der har været i Europa og i de vestlige lande i det hele taget siden Madrid-bomberne i 2004, i England i 2005 og så fremdeles helt frem til det seneste i København, primært er begået af mennesker, der har boet i disse samfund og ikke har været udenlands, siger han.

En kvinde står i en bygning i byen Kobane, som Islamisk Stat blev drevet ud af i sidste uge. En 18-årig dansker mistede efter alt at dømme livet i byen i december. Han kæmpede på islamisternes side. (Foto: © Yasin Akgul, Scanpix)

Myndighederne skal udvide indsats

Brian Arly Jacobsen påpeger dog, at mange af Syrienkrigerne endnu ikke er vendt hjem fra borgerkrigen, og at der heller ikke er indsamlet nok viden om, hvad deres planer er.

- Men der er i hvert fald noget, der tyder på, at det ikke er dem, vi nødvendigvis skal frygte allermest, men at det måske i virkeligheden er nogle, der bor og er iblandt os, siger han.

Han påpeger også, at myndighederne i de fleste tilfælde ikke har haft øje for gerningsmændene, før angrebene er blevet udført.

Derfor kan der i hans vurdering være god grund til, at myndighederne udvider deres fokus, så det i højere grad involverer hjemlige miljøer, der ikke nødvendigvis har haft kontakt til jihadister i Mellemøsten.

Retsordfører: Vi skal holde øje med dem

Mindst 115 danskere er ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) rejst til Syrien eller Irak for at kæmpe for terrorbevægelsen Islamisk Stat. Halvdelen af dem er vendt hjem, mens mindst 20 er blevet dræbt.

Retsordfører for Socialdemokraterne Trine Bramsen er lige nu i Paris i Frankrig for at diskutere netop problematikken om de såkaldte foreign fighters.

En kvinde står i en bygning i byen Kobane, som Islamisk Stat blev drevet ud af i sidste uge. En 18-årig dansker mistede efter alt at dømme livet i byen i december. Han kæmpede på islamisternes side. (Foto: © Ozan Kose, Scanpix)

Hun glæder sig over, at færre i dag tager til krigszonerne for at kæmpe. Samtidig henviser hun dog til, at for eksempel angrebet mod det franske satireblad Charlie Hebdo blev begået af gerningsmænd, der havde været afsted.

Mange hjemvendte har brug for hjælp

- Vi bliver nødt til at holde fast i, at hvis man har været af sted, og man har været en del af en ekstremistisk bevægelse, så er der en risiko for, at man har lært nogle metoder og overtaget et tankesæt, siger Trine Bramsen.

Derfor skal myndighederne ifølge retsordføreren fastholde deres fokus på de hjemvendte, omend de er meget forskellige.

- Nogle er en fare eller kan blive det. Andre har brug for hjælp. Vi har faktisk set, at mange af dem, der kommer hjem, har været ude for noget, der er så frygteligt, at de har behov for psykologhjælp, siger Trine Bramsen.

En kvinde står i en bygning i byen Kobane, som Islamisk Stat blev drevet ud af i sidste uge. En 18-årig dansker mistede efter alt at dømme livet i byen i december. Han kæmpede på islamisternes side. (Foto: © Sultan Kitaz, Scanpix)

Dokumentaren med de hjemvendte Syrienkrigere er lavet af VICE og sendes på DR3 mandag klokken 21.30.