Ekspert: Kampen mod stoffer er tabt

Ifølge en ny rapport er narkoen i Europa er blevet både billigere og renere i løbet af de sidste 20 år.

På trods af en målrettet indsats er narkotika i Europa blevet både billige og renere.

Det viser en ny rapport fra The International Centre for Science in Drug Policy, som er blevet offentliggjort i British Medical Journal Open.

Her fremgår det blandt andet, at kokain er blevet 51 procent billigere i løbet af de sidste 20 år, når man tager højde for inflationen og højere renhed.

Ifølge Henrik Rindom, overlæge i psykiatri og misbrugsekspert, er det også tilfældet i Danmark. I hvert fald for de øverste lag i samfundet.

For stofmisbrugerne er stofferne faktisk blevet dårligere.

- Hvis man køber stofferne tæt på importøren, så er de væsentlig renere, end hvis man køber dem på et diskotek, hvor stofferne er gået gennem fire eller fem led. Så er de nemlig fortyndet med alt muligt, siger han.

Stoffer på nettet

Ifølge Henrik Rindom er nethandel med narkotika en af årsagerne til, at der kommer renere narkotika ind i landet.

- Man har ikke noget billede af, hvor stor nethandlen er. Det eneste man ved med sikkerhed er, hvor meget der bliver beslaglagt, men toldvæsnet har et stadigt stigende beslag af illegale stoffer og receptpligtig medicin.

Kampen har slået fejl

På baggrund af undersøgelsen og sine erfaringer fra Danmark tøver Henrik Rindom ikke med at erklære kampen mod stoffer for tabt, når store mængder af befolkningen tilsyneladende ikke har problemer med at indtage dem.

- Ser man på hashmisbruget, så er det cirka halvdelen af de 16 til 44-årige, der har prøvet at ryge hash. Man må spørge sig selv, hvordan det kan være, at en så stor del af en befolkning lader sig kriminalisere.

- Der er mange forretningsmænd, som ville være glade for et produkt, der solgte sig selv uden, uden at man skulle bruge så meget som en bøjet femøre på markedsføring.

Tidlig indsats

Hvis kampen mod stofferne skal vindes, mener han, at man skal begynde at sætte tidligt ind hos børn i folkeskolen.

- Jeg tvivler på, at vi nogensinde vinder kampen, for folk har brug for at beruse sig. Men jeg tror helt klart, at vi kunne gøre det bedre end politiet.

- Hvis vi for eksempel lavede en langt større indsats overfor unge, som begynder at ryge tobak. Vi ved, at langt de fleste, der prøver at ryge hash har røget tobak inden, siger Henrik Rindom.