Ekspert: Kongehuset tænker på ligestilling, når Mary bliver rigsforstander

Udnævnelsen er en kæmpe cadeau til en virkelig dygtig kronprinsesse Mary, lyder det fra Sebastian Olden-Jørgensen.

Ved dagens statsråd blev kronprinsesse Mary udnævnt til rigsforstander. (Foto: KELD NAVNTOFT © Kongehuset)

At kronprinsesse Mary nu er udnævnt som rigsforstander og dermed kan overtage dronningens opgaver, hvis hun er på rejse eller syg, er en lille genistreg af kongehuset.

Det mener lektor og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.

- Det viser endnu engang, hvordan kongehuset meget professionelt og meget bevidst forvalter en tradition, som man tilpasser og ændrer på det rigtige tidspunkt, siger han.

Sebastian Olden-Jørgensen ser nemlig udnævnelsen af kronprinsessen som et "ligestillingsprojekt".

- Nu fik vi for nogle år siden en grundlovsændring, der sidestillede drenge og piger - og det her kan ses som en naturlig konsekvens af den. Pudsigt nok er det lidt af den her ligestilling, som prins Henrik efterlyste i sin tid, siger lektoren, der fastslår, at den afdøde prins simpelthen blev ramt af tradtioner, der ikke gjorde det muligt at gøre ham til rigsforstander.

Man kan ikke se bort fra Mary - eller undvære hende

En anden årsag til udnævnelsen ligger hos kronprinsessen selv.

- Hun er virkelig dygtig. Hun er god i offentligheden, hun er god til at tale, god til at svare og god til at være imødekommende - hun er simpelthen enormt professionel og så indlysende dygtig, at man ikke kan se bort fra hende eller undvære hende.

- Hun er faktisk også bedre end sin mand, kronprinsen. Han gør det også pænt, men han har ikke den samme sikkerhed, som hun har. Hun er altid klar, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Der er også et praktisk element forbundet med udnævnelsen. For nylig er prins Joachim flyttet med familien til Paris, og det har givet et lille praktisk problem, da det ikke er nemt for ham bare at indtræde som rigsforstander med kort varsel, påpeger Olden-Jørgensen.

Ikke et tegn på, at dronningen abdicerer snart

Mange vil sikkert spørge, om dronningen er ved at abdicere - eller hvor usædvanligt et træk er det?

- Det er usædvanligt i den forstand, at det er noget nyt. I forhold til dronningen er det endnu et lille skridt i den gradvise virksomhedsoverdragelse, hvor kronprinsparret bid for bid får lidt flere opgaver, og hun drosler ned i takt med helbredet - og kun dét.

Dronningen er ikke på vej ud, men overdrager langsomt flere opgaver til kronprinsparret. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Så det er ikke så stor en overraskelse for dig?

- Nej, men hvis der er en overraskelse i det, er det, at kongehuset, som ellers er meget konservativt og for eksempel ikke mente, at en ændring af tronfølgeloven var nødvendig, er gået ind her og er proaktive.

- Men jeg tror, at man skal se det som en stor cadeau til kronprinsesse Mary, og så har de sikkert vurderet - helt korrekt - at tiden var inde til det nu, siger Sebastian Olden-Jørgensen.