Ekspert: Korrekte fangetal ville kun skabe bøvl

General Poul Kiærskou viste, at det ville skabe bøvl, hvis oppositionen fik fat i det rigtige antal fanger, lyder det fra ekspert.

(Foto: Jesper Kristensen © Scanpix)

Poul Kiærskou handlede ikke efter politisk ordre, da han angiveligt med vilje tilbageholdt oplysninger om antallet af fanger i Irak.

Sådan lyder vurderingen fra lektor ph.d. Peter Viggo Jakobsen, Forsvarsakademiet.

- Så dumme er politikere normalt ikke, siger Peter Viggo Jakobsen.

En dygtig embedsmand ved, hvad den politiske chef skal bruge, påpeger lektoren.

- Kiærskou vidste, at det ville skabe en masse bøvl, hvis han sendte de rigtige tal. Det ville være ammunition til oppositionen, siger Peter Viggo Jakobsen.

Den daværende opposition, som nu sidder i regering, var meget imod, at Danmark gik ind i krigen i Irak i 2003. En kommission skal nedsættes for at undersøge grundlaget for krigen.

Bliver ikke topchef

Generalløjtnant Poul Kiærskou har ødelagt sine chancer for at nå toppen i systemet og blive Danmarks forsvarschef, hvis der er hold i mistanken om, at han har løjet om fanger i Irak, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Hvis det er rigtigt, at han står bag, kan han ikke blive forsvarschef, slet ikke for en regering, som synes, at Irak-krigen var en fejltagelse, siger han.

Personalesag

Poul Kiærskou er nummer tre i den militære rangorden og Danmarks militære repræsentant i Nato i Bruxelles. I 2007 var han chef for Hærens Operative Kommando, HOK.

Politiken skriver, at Kiærskou som hærchef i april 2007 gav ordre om, at Folketinget skulle have et falsk og mere end halveret tal for, hvor mange irakiske fanger de danske soldater havde taget i Irak.

Mens det rigtige tal var omkring 500 fanger, så fik Folketinget tallet 198. Forsvaret har indledt en personalesag mod Kiærskou.

Facebook
Twitter