Ekspert: Kronprinsparret skal også besøge udemokratiske lande

Kronprinsparret bestemmer ikke selv, om de vil rejse til omdiskuterede lande som Saudi-Arabien, forklarer Lars Hovbakke.

Med på turen til Saudi-Arabien skal også udenrigsminister Kristian Jensen (V), miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). (© dr)

Overtrædelser af menneskerettigheder, kvindeundertrykkelse og diktatoriske ledere er ingen undskyldning for, om kronprinsparret skal besøge et givet land.

Det forklarer kongehusekspert Lars Hovbakke i forbindelse med, at kronprinsparret om tre uger skal besøge det strenge sunnimuslimske land Saudi-Arabien, hvor parret i anledning af et eksportfremstød skal repræsentere Danmark sammen med en række ministre.

Det har affødt kritik fra Socialdemokraterne og Enhedslisten, at kronprinsparret skal stå i spidsen for en tur til et land, der beskyldes for at krænke menneskerettighederne.

Men ifølge Lars Hovbakke, der er ekstern lektor på Københavns Universitet med speciale i kongehusets historie, kan kongehuset på grund af deres apolitiske position ikke selv vælge, hvor de vil rejse hen.

- Uanset hvor grelt det ser ud i det pågældende land, så ville det være udtryk for, at kronprinsparret begyndte at blande sig i politik på en måde, som der ikke er tradition for.

Kronprinsesse Mary er meget fåmælt, når spørgsmålet falder på besøget i Saudi-Arabien:

Overtrædelser af menneskerettigheder er ingen hindring

Det er suverænt regeringen, der bestemmer, hvem de kongelige skal besøge og ikke besøge i andre lande, forklarer kongehuseksperten.

- Det er ikke noget kronprinsparret selv tager stilling til, om de synes, det er en god ide eller ej at besøge et land - om det så overtræder menneskerrettighederne, er udemokratiske, eller hvad det er, siger han.

Han forklarer, det er vigtigt, at kronprinsparret agerer officielle repræsentanter ved besøg som det i Saudi-Arabien.

- De skal primært tale med de ledende personer i det pågældende land og så rundt og få et indblik i det samfund, de er i, siger han.

Udenrigsminister Kristian Jensen har i dag på et samråd forklaret, hvorfor han mener, at det er nødvendigt med besøget i Saudi-Arabien.