Ekspert: Lærer-utilfredshed forsvinder ikke efter lockouten

Lærerne flygter fra regeringspartierne. Og flugten er så markant, at den ikke stopper, fordi lockouten slutter, mener valgekspert.

Jørgen Goul Andersen, professor, Aalborg Universitet, forudeser, at lærernes utilfredshed hænger ved indtil næste valg. (© DR)

Regeringspartierne står til blot at få fem procent af lærernes stemmer, hvis der var valg nu, viser en meningsmåling blandt 1.072 lærere fra DR Nyheder.

Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre får ellers traditionelt mange stemmer fra lærerne. Således svarer tre ud af fire i meningsmålingen, at de stemte på et af de tre partier ved folketingsvalget i 2011.

Men de er altså alle forsvundet.

- Jeg tror aldrig, at jeg har set nogle tal, der er så markante, som de her tal, siger professor og valgforsker ved Aalborg Universitet, Jørgen Goul Andersen.

Utilfredshed skyldes lockout

For ham er det ikke overraskende, at lærerne er utilfredse med regeringen, men størrelsen af utilfredsheden overrasker.

- Jeg var godt klar over at reaktionen var meget hård, men omfanget er jo så helt utrolig markant, siger Jørgen Goul Andersen.

Meningsmålingen viser også, at det helt overvejende er lockouten, der er skyld i lærernes utilfredshed. Hele 86 procent erklærer sig helt eller delvist enige i, at lockouten har afgørende betydning for, hvor de ville sætte deres kryds.

Utilfredshed vil vare ved

Derfor har Jørgen Goul Andersen svært ved at se, at lærerne kommer tilbage som regerings støtter lige med det samme.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det her det har slået et meget slemt skår i en gruppe af skolelærere, som har været regeringen venlig stemt, siger professoren.

Lærerne vil i stedet stemme på Enhedslisten, som står til 34 procent af lærernes stemmer. Derudover svarer 17 procent, at de vil stemme blankt, ligesom 17 procent ikke ved, hvor de vil sætte deres kryds.

- Jeg ser ikke nogen stor sandsynlighed for, at lærerne stemmer med begejstring på de partier, de stemte på sidst, siger Jørgen Goul Andersen, der dog understreger, at der er tale om et øjebliksbillede midt i en faglig konflikt.

FacebookTwitter