Ekspert: Lundbeck er blevet et forbillede efter skandale om dødssprøjter

Medicinalvirksomheden er efter skandalen om dødssprøjterne blevet et forbillede, lyder det fra CSR-ekspert.

Det er på sådan en briks her, at amerikanske fanger er blevet henrettet med Lundbecks medicin. (© DR)

For to år siden kom medicinalvirksomheden Lundbeck ud i et stormvejr, da det kom frem, at virksomheden producerede giften til dødssprøjterne på USA's dødsgange.

Men i dag er Lundbeck blevet et forbillede.

Sådan lyder det fra ekspert i Corporate Social Responsibility, Sune Skadegaard Thorsen, efter staten Texas har meldt ud, at dødsgangene nu løber tør for Lundbecks lægemiddel.

- Lundbeck kunne dengang ikke forudse, at det ville blive brugt på dødsgangene, og nu har de tacklet situationen som FN's retningslinjer tilskriver. For nu kan man jo se, at de sørger for, at det ikke sker igen, siger han og tilføjer:

- Men det er også det, man forventer af enhver virksomhed i sådan en situation.

Godt ud på den anden side

Det var i 2011, at det kom frem i Danmark, at Lundbeck stod bag det præparat, som blev brugt i giftsprøjterne på de amerikanske dødsgange. Præparatet, der går under navnene Pentobarbital og Nembuta er ellers et almindeligt anvendt lægemiddel, der blandt andet bruges til epilepsipatienter.

- I forhold til misbrugen af det produkt er Lundbeck kommet positivt ud på den anden side, siger Sune Skadegaard Thorsen, der er direktør i Global CSR.

Han henviser til, at den organisation, der i sin tid kørte kampagnen mod Lundbeck, nu fremhæver virksomheden som "det gode eksempel".

- Civilsamfundsorganisationen Reprieve arbejder mod dødsstraf over hele jorden, og de tog fat i Lundbeck i sin tid. I dag fremhæver de Lundbeck som det gode eksempel blandt virksomheder, forklarer han.

Er der slet ikke noget, Lundbeck kunne have gjort anderledes?

- Man kan altid spørge, om de gjorde det hurtigt nok, eller om de gjorde det effektivt nok. Men man må sige, at deres strategi er lykkedes, svarer Sune Skadegaard Thorsen.

Texas må finde på noget nyt

Texas er den amerikanske stat, der gennemfører flest henrettelser i landet. Siden 2000 har staten henrettet 304 fanger.

Men det er ikke kun Texas, der løber tør for sprøjterne. Også staterne Oklahoma, Georgia og Missouri må lede efter alternative sprøjter, efter at Lundbeck har nægtet at sælge lægemidlet til dødsgangene.

Lundbeck har solgt rettighederne til at producere pentobarbital til et amerikansk firma med den betingelse, at firmaet ikke måtte distribuere det til brug ved henrettelser.

Derfor skal Texas og de andre stater nu finde ud af, om de vil satse på et helt andet stof, eller om de vil finde en alternativ leverandør af stoffet pentobarbital.

Facebook
Twitter