Ekspert: Mad fra storkøkkener 'for sund' til de ældre

Ældre ville få bedre næring af fryseretter fra et discount-supermarked, end de gør af den mad kommunen leverer, mener ernæringsforsker.

Ifølge ernæringsforsker Anne Marie Beck er det særligt de ældre, der får bragt maden ud, der lider under madens manglende næring. De har nemlig ingen til at holde øje med, om de får nok at spise. Se mere i aften på DR1 klokken 21.55. (© DR Madmagasinet)

På seks ud af 10 plejehjem får de ældre mad ude fra - nemlig fra storkøkkener. Men maden fra de kommunale ældrekøkkener er alt for sund til de mange underernærede ældre, som i dag lever på de danske plejehjem eller får bragt maden ud.

Sådan lyder konklusionen fra ernæringsforsker Anne Marie Beck overfor Madmagasinet.

Hun har forsket i ældremad i mere end 15 år og er medforfatter på de officielle anbefalinger om ældres næring

Lever ikke op til anbefalingerne

Madmagasinet har indsamlet næringsværdier fra en række kommunale storkøkkener, som står for produktionen af mad til ældre både på plejehjem og til hjemmelevering.

Og der er flere områder, hvor retterne dumper, fortæller Anne Marie Beck.

- De er simpelthen for sunde. De lever ikke op til anbefalingerne om, at næsten halvdelen af kalorierne bør komme fra fedt, og at der bør være et relativt højt indhold af proteiner. Men det er der ikke, siger hun til Madmagasinet.

Madmagasinet har undersøgt næringsindholdet i boller i karry, lasagne og forloren hare fra en række kommunale storkøkkener. (© Colourbox)

Fryseretter fra Netto giver mere mening end kommunemad

Faktisk er næringsindholdet i retterne så mangelfuldt, at det bedre kan betale sig for de ældre, at spise fryseretter fra Netto, end at få leveret mad af kommunen. Og så er det endda også billigere end kommunernes måltid, som koster de ældre omkring 50 kroner per portion.

- Umiddelbart, hvis vi skal sikre, at de får nok energi og nok protein, så er færdigretterne mere ideele, end det vi så i de kommunale bakker, siger Anne Marie Beck.

Og det er på trods af, at ingen af fryseretterne indeholder grøntsager, siger hun.

- Når man spiser så energitæt mad, så anbefaler vi også at man tager en vitamin- og mineralpille, så man behøver strengt talt ikke grøntsagerne.

Kommunerne har allerede den rette mad

Ifølge Anne Marie Beck burde det dog være muligt for kommunerne at levere den nødvendige næring til de ældre.

De laver nemlig allerede mad, som lever op til kravene, nemlig den såkaldte mad til småtspisende, hvor der er ekstra fedt og proteiner. Men i mange kommuner skal man visiteres ti den type mad.

I virkeligheden burde alle ældre, der bor på plejehjem eller får leveret mad ifølge Anne Marie Beck få denne type mad.

Alle burde være på særlig diæt

De officielle anbefalinger fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Fødevarestyrelsen, lyder da også på, at netop disse ældre burde få denne type mad.

- Da mange ældre har en lille appetit, der yderligere kan forringes ved sygdom, må maden til indlagte ældre, ældre på plejehjem og modtagere af madservice som udgangspunkt altid følge retningslinjerne for 'Kost til småtspisende og Tygge-/synkevenlig kost', lyder det i anbefalingerne fra 2011.

Næsten hver femte ældre i hjemmeplejen er i dag underernæret, og op mod halvdelen er i fare for at blive det.

Du kan se mere om de ældres mad i aften på DR1 i både TV-Avisen klokken 21.30 og i Madmagasinet klokken 21.55 på DR1.

Facebook
Twitter