Ekspert: MDMA kan sætte indre organer ud af funktion

Senest er to unge piger blevet indlagt, formentlig efter at de har taget MDMA. Stoffet kan være livsfarligt, siger professor.

MDMA er et populært dansestof til raveparties.

To piger på 15 og 16 år blev klokken halv syv i morges indlagt til intensiv behandling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Pigerne har formentlig indtaget stoffet MDMA eller et lignende stof, oplyser politiet.

Begge piger er nu ved bevidsthed og uden for livsfare, oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

For en ung mand fra Haslev fik indtagelse af MDMA fatale konsekvenser tidligere på ugen.

Mads Uffe Pedersen, professor ved Center for Rusmiddelforskning, forklarer, at MDMA er den aktive form af stoffet ecstasy, og at stoffet giver en kunstig følelse af velvære, men samtidigt er meget farligt:

- Stoffet frigiver serotonin og dopamin i hjernen. Det giver velvære, og man bliver åben og empatisk, så det har jo nogle gode effekter - sådan opleves det i hvert fald. Men samtidigt er det også et stof, der kan være vældigt farligt, advarer professoren.

- I yderste konsekvens kan det sætte kroppens varmeregulering ud af kraft. Det betyder, at kropstempraturen stiger og kommer op over 42 grader. Den temperatur kan man ikke bare lige slå ned igen, og det ødelægger så de indre organer. Nyrefunktionen sættes ud af kraft, og man kan faktisk også få hævelser i hjernen. Det kan man selvsagt dø af, siger han videre.

Et farligt feststof

Syd- og Sønderjyllands Politi fortæller, at de to piger, der blev indlagt, formentlig har været til fest i aftes enten på Fanø eller i Esbjerg-området. Det er her, at de har indtaget stoffet.

Netop til fester er risikoen ved MDMA særligt stor, advarer Mads Uffe Pedersen. Da MDMA i yderste konsekvens kan sætte kroppens varmeregulering ud af funktion, skal man være særlig påpasselig med at indtage det til fester. Et højt aktivitetsniveau, der i sig selv får kropstemperaturen til at stige, kan sætte gang i den proces, der stopper kroppens varmeregulering, forklarer professoren.

Og selvom man ikke nødvendigvis ender i livsfare, er der ofte alvorlige bivirkninger forbundet med et indtag, siger Mads Uffe Pedersen.

- Man kan blive angst, få panikangst og paranoia, og man kan få kvalme og hovedpine.

Forhøjet tilgængelighed

MDMA er ikke et nyt stof, men det er heller ikke ligeså udbredt som andre fest- og dansestoffer, forklarer Mads Uffe Pedersen.

- Hvis man ser på feststofferne amfetamin, kokain og ecstasy, så ligger ecstasy - og dermed også MDMA - på tredjepladsen. Blandt de 15 til 25-årige er det under en procent, der har prøvet det inden for den seneste måned, siger han.

Helle Lundberg, kommunikationsrådgiver ved Syd- og Sønderjyllands Politi, fortæller til DR Syd, at man ser med stor alvor på sagen med de to unge piger fra Fanø, og at man nu har sat en efterforskning i gang.

- Der cirkulerer åbenbart nogle stoffer, og vi har selvfølgelig sat en efterforskning i gang, omkring hvordan stoffet er kommet i cirkulation, og hvem det er, der distribuerer det, understreger hun.

Ifølge Mads Uffe Pedersen viser de seneste indlæggelser, at der er MDMA tilgængeligt rundt om i landet lige nu.

- Det handler om tilgængelighed. Og der har måske været noget på markedet nu her, det ser i hvert fald sådan ud, siger han.

To unge mænd på 17 år er sigtet for at have solgt det euforiserende stof MDMA til de to 15-årige drenge i Haslev. Den er ene af dem er begæret varetægtsfængslet indtil den 21. februar. Han nægter forholdet om at skulle have bragt andres liv i fare.