Ekspert: Miljøzoner kan spare dødsfald – men der skal mere til for at det batter

Forbud mod dieselbiler i de fire største byer vil spare dødsfald. Men den store synder på luftforureningen kommer fra udlandet.

Mindre trafik i de fem skærpede miljøzoner vil give en mere ren luft lokalt. (Foto: © Mathias Svold, Ritzau Scanpix)

Når gamle dieselbiler oser, går det ud over klimaet og sundheden.

Derfor er der i dag trådt nye miljøzoneregler i kraft, som forbyder dieselbiler fra før 2011 uden partikelfilter at køre ind i en særlig miljøzone i Aalborg, Aarhus, Odense, Frederiksberg og Københavns Kommuner.

Og det er et rigtigt skridt på vejen, lyder det fra Steen Solvang Jensen, der er seniorforsker ved DCE – Nationalt center for miljø og energi – ved Aarhus Universitet.

- Man får både en reduktion af udledningerne fra trafikken, og så får man en forbedring af luftkvaliteten, og derigennem får man også reduceret sundhedseffekterne af luftforurening, siger han.

Han har været med til at undersøge effekten af de skærpede miljøzoner i Odense og København, og her viser deres beregninger, at den skærpede miljøzone i Odense kan give en reduktion i dødsfald på mellem nul og ét om året, mens det i København er to til tre færre dødsfald om året.

- Emissionerne fra trafikken falder med cirka 30 procent for partikeludledningen og cirka 10 procent for kvælstofoxider. Så det er rimelig effektivt, siger Steen Solvang Jensen.

Forurening kommer mange steder fra

Men selv om miljøzonerne mindsker udledningen af emissioner fra biler, så løser det langt fra problemet med dødsfald på grund af luftforurening.

Hvert år dør omkring 4000 danskere for tidligt som følge af luftforurening. Og langt de fleste af de dødsfald stammer, ifølge DCE, fra luftforurening, der kommer fra udlandet.

- Cirka 1000 dødsfald stammer fra danske kilder som trafik, brændeovne, landbrug og så videre, mens de resterende 3000 stammer fra udlandet, forklarer Steen Solvang Jensen og forklarer videre.

- Hvis man så kun kigger på vejtransport, så er det cirka 200 for tidlige dødsfald i Danmark, og en mindre del af det kommer fra dieselpersonbiler uden partikelfilter.

Derfor mener han, der skal laves mere international regulering, hvis antallet af dødsfald på grund af luftforurening skal ned. Men herhjemme er der også flere knapper, som politikerne kan skrue på, mener han.

- Meget luftforening stammer fra forbrænding, fossile brændstoffer og træ. Så der skal ske en overgang til vedvarende energi og mindre forurening fra brændeovne. Og så skal hele vejtransporten elektrificeres, hvis det virkelig skal batte noget, siger han.

Politikere: Flere tiltag er på vej

Rådmand for by og land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Rose Thaysen (V), medgiver, at et enkelt reddet liv med miljøzonerne ikke redder luftforureningen i byen. Men han mener, at det er en god start.

- Bare vi kan redde én, så synes jeg jo egentlig, at det er et udmærket tiltag. Der kan jo også være mange andre afledte effekter. Nogen, der har nogle astmatiske sygdomme, som vil blive lettet, altså hvor de vil få en bedre dagligdag, siger Jan Nymark Rose Thaysen.

Og så er han ikke afvisende over for, at der i fremtiden bliver zoner, hvor man kun må køre i brint- eller elbil. Men en tidshorisont er svær at sætte.

- Det er jo så næste skridt. Men vi skal hele tiden finde den rigtige balance i at indfase de her ting. For hvem er det, det går ud over, og hvad er effekten ved at gennemføre tiltagene, siger han og mener, at de med deres bybusser på el er kommet et fint skridt på vejen.

Også i Odense Kommune erkender de, at de skærpede miljøzoneregler ikke løser problemet alene.

Derfor ser rådmand for klima og miljø, Tim Vermund (S) gerne, at de skal finde yderligere tiltag.

- Næste skridt er at kigge på at få udvidet zonen, hvor man ikke må køre rundt med de her skadelige biler. Derudover vil jeg gerne have kigget på brændeovne. Der er nogle af de meget gamle brændeovne, som også er meget skadelige i forhold til at udlede kræftfremkaldende partikler, siger han.