Ekspert: Ministre undviger at svare

Problemet er ikke de mange spørgsmål, men den undvigende måde, ministrene svarer på. Det siger en retsekspert, der skarpt kritiserer, at regeringens uklare svar på Folketingets paragraf 20-spørgsmål.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har kritiseret, at der er så mange paragraf 20-spørgsmål. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

Problemet er ikke de mange spørgsmål, men den undvigende måde, ministrene svarer på. Sådan lyder en skarp kritik af ministrenes svar paragraf 20-spørgsmål, som regeringen får fra Folketinget.

Forvaltningsretsekspert Oluf Jørgensen står bag kritikken, og han mener slet og ret, at ministrene spilder borgernes tid ved ikke at tage spørgsmål fra Folketingets medlemmer tilstrækkeligt alvorligt.

Spilfægteri og mummespil

Han mener, at det er blevet kutyme, at ministrene og deres embedsmænd i ubekvemme sager formulerer sig, så man akkurat undgår at overtræde ministeransvarlighedsloven, men samtidig undgår at informere om det, som spørgeren gerne vil have svar på.

- Det har desværre udviklet sig til spilfægteri, mummespil og undvigemanøvrer i forbindelse med noget, der hører til den demokratiske kontrol med forvaltningen. Det er beskæmmende, siger Oluf Jørgensen til Ritzau.

Kræver handling

Tidligere har statsminister Anders Fogh Rasmussen kritiseret, at ministrene skal bruge så megen tid på de mange spørgsmål. Men spørgelysten er netop så stor, fordi der sjældent bliver givet konkrets svar, mener Oluf Jørgensen, der er afdelingsforstander på Danmarks Journalisthøjskole.

Han efterlyser konkret handling fra Folketingets Præsidium.

- Jeg vil efterlyse, at Folketingets præsidium tager det op. Folketingsmedlemmer, ministerier og offentligheden spilder deres tid. Det er et generelt problem, siger Oluf Jørgensen.