Ekspert om coronavirus: 'Rygning er en risikofaktor'

Det tyder på, at coronavirus nemmere smitter patienter, der har røget i mange år.

Patientstatistik fra Kina tyder på, at coronavirus nemmere smitter mangeårige rygere. Det fortæller Sundhedsstyrelsen. (Foto: © kim Kyung-Hoon, Scanpix)

Mangeårige rygere kan være i farezonen for nemmere at blive smittet med coronavirus, end personer der ikke ryger.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen på baggrund af sygdomsstatistikker fra blandt andet Kina.

- Rygning er en risikofaktor, kan vi se. Men det er langt fra det samme, som at alle rygere er i risikogruppen. Det, vi kan se, er, at der blandt gruppen af smittede er flere rygere, der er blevet ramt, siger Bolette Søborg, der er overlæge ved Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at man på nuværende tidspunkt ikke kan uddybe, hvor længe eller hvor meget man skal have røget for at være i farezonen.

Antal smittede danskere stiger

I dag blev der føjet to nye personer til gruppen af danske patienter smittet med coronavirus, så der nu er konstateret seks tilfælde.

På verdensplan er flere end 90.000 blevet smittet. Af dem er 3.000 døde og mere end halvdelen erklæret raske.

Alle danske tilfælde har relation til udbruddet i Norditalien. Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til fire regioner i Norditalien.

Rygere er mere udsat

I går kunne direktøren for Sundhedsstyrelsen oplyse, at coronavirus og den efterfølgende sygdom, Covid-19, ikke rammer børn og gravide i samme omfang som ved svineinfluenza-epidemien i 2009.

Men til gengæld er mangeårige rygere altså udsat for en større risiko for at blive ramt.

- Det er folk med kroniske sygdomme og med risikofaktorer som rygning og lignende. Meget tyder på, at de er særligt sårbare i forhold til coronavirus, sagde direktør Søren Brostrøm.

Overlæge Bolette Søborg forklarer, at man på statistikker fra blandt andet Kina derudover kan se, at flere mænd end kvinder bliver ramt. Grunden til det er, mener man, at langt flere kinesiske mænd end kvinder ryger.

- Hvis man er 30 år og ryger engang imellem, skal man ikke blive nervøs. Men er man 80 år og har røget hele livet, så er der en risiko for, at det er bundet op på en større risiko for at blive smittet, fordi patientens forsvar i forvejen er svækket, siger Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Det er ifølge hende, fordi mangeårig rygning kan nedsætte dele af immunforsvaret.

- Uden det skal blive for videnskabeligt, handler det om, at man ved rygning har det med at ødelægge nogle af de små systemer, der sørger for, at virus bliver håndteret i næse, svælg og luftveje, siger Bolette Søborg.