Ekspert om drabssag: 'En menig soldat kan ikke bare gå ned og tage et våben'

Forsvarets våbenhåndtering skal undersøges efter skyderi i Gladsaxe.

Københavns Vestegns Politi rykkede fredag morgen massivt ud til adressen på Stengårds Allé i Lyngby, hvor en 47-årig mand blev fundet død af skud. (Foto: MATHIAS ØGENDAL © Scanpix)

En 42-årig soldat fra forsvaret er sigtet for manddrab, efter en 47-årig mand blev fundet skuddræbt i morges på Stengårds Alle på grænsen mellem Lyngby og Gladsaxe nær København.

Generalmajor og chef for Hæren, Kenneth Pedersen, har oplyst til DR Nyheder, at den sigtede er fuldtidssoldat i Hæren, og at han har været udsendt mere end én gang.

Hærchefen har desuden bekræftet, at gerningsvåbnet - en pistol af mærket Neuhausen - er et tjenestevåben fra Forsvaret.

Sagen vil rejse spørgsmål om, hvorvidt forsvaret har haft en mangelfuld våbenhåndtering, siger redaktør og eks-officer Peter Ernstved Rasmussen fra onlinemediet Olfi, der beskæftiger sig med forsvars- og sikkerhedspolitik.

- Det er aldrig en ønskesituation, at en soldat begår drab med et tjenestevåben. Det er klart, at det vil rejse spørgsmål om, hvorvidt våbnet er opbevaret korrekt, siger Peter Ernstved Rasmussen, der har en baggrund som reserveofficer i Den Kongelige Livgarde og som udsendt FN-soldat.

- Forsvaret vil gøre rigtig meget ud af at undersøge sådan en sag. Det er fuldstændig afgørende for samfundets tillid til forsvaret, at Forsvarets medarbejdere, som har ret til at bære våben, bærer dem betryggende, og at man har forholdsregler for, hvordan sådan nogle våben skal opbevares, så man undgår de her situationer, tilføjer Peter Ernstved Rasmussen.

Forskel på våben-adgang

Han forklarer, at der er forskel på, hvem der har direkte adgang til at afhente tjenestevåben på kasernerne.

- En menig soldat kan ikke bare gå ned og tage et våben, når han selv vil. Våben og bundstykker er adskilte og ligger i aflåste våbenkamre, medmindre man er på en øvelse eller i gang med en operation, hvor man skal have våben med.

- Men det kan være anderledes med officerer og befalingsmænd, som kan have større frihed under ansvar. En befalingsmand med ansvar for våbenkamre kan have mulighed for at gå ned og tage et våben, siger Peter Ernstved Rasmussen.

Da politiet fortalte offentligheden om sagen tidligere på dagen, lød det, at motivet til skyderiet kunne være jalousi. (Foto: MATHIAS ØGENDAL © Scanpix)

Undersøgelse i gang

En politi- og auditørundersøgelse skal klarlægge, om der er sket fejl i forbindelse med forsvarets våbenhåndtering, oplyser generalmajor og chef for Hæren Kenneth Pedersen.

- Og så må vi på bagkant se, om vi har behov for at ændre vores procedurer og få strammet op, siger generalmajor Kenneth Pedersen, der tilføjer:

- Det er dybt tragisk, at det er sket, og vi skal se, om vi kan gøre noget for at skærpe sikkerheden. Selvfølgelig kan man ikke lave et 100 procent sikkert system, men vi skal se, hvor langt vi kan komme. Og der vil vi tage udgangspunkt i den undersøgelse, der er i gang.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter