Ekspert om dronningens klima-udtalelser: 'Det kunne hun godt have ladet være med at sige'

Flere eksperter fastslår, at tidens klimaforandringerne først og fremmest er menneskeskabt.

Dronning Margrethes interview om klimaforandringerne har skabt debat. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Dronning Margrethe møder i dag modstand fra flere klimaeksperter, som DR Nyheder har talt med.

Det sker, efter dronningen i et interview med Politiken siger, at hun ikke er "ganske overbevist" om, at klimaforandringerne er direkte menneskeskabt. Samtidig opfordrer hun til at undgå klima-panik.

Det har skabt debat både på Christiansborg og på sociale medier. Her forholder tre klimaeksperter sig til dronningens udtalelser.

Professor Jørgen E. Olesen

Jørgen E. Olesen, Institut for Agroøkologi, Au (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Det er en god pointe at få ro på og ikke gå i panik. Men klimaet er en supertanker, der er svær at dreje. Der skal rigtige og gode beslutninger til. Det skal gøres globalt, men det er svært. Derfor nytter det ikke noget, at hver enkelt går rundt med panikangst, siger Jørgen E. Olesen.

- Det er omvendt ikke så fint, at hun sår tvivl om, hvorvidt de er menneskeskabt. Det kunne hun godt have ladet være med. Hun undervurderer, hvor stort omfanget af menneskets påvirkning af klimaet er og bliver, hvor omfattende de kan blive på længere sigt, og hvor svært det er at gøre noget ved det.

Jørgen E. Olesen er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Klimaprofessor Sebastian Mernild

Sebastian Mernild, klimaforsker. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

- Mennesker er hovedårsag til de forandringer, vi står over for nu. Det er der ikke nogen tvivl om, slår han fast overfor Politiken.

Han forklarer videre til avisen, at variationerne i klimaet, som verden har oplevet siden industrialiseringen, ikke kan sammenlignes med dem, der er sket for mange tusinde år siden.

- Stigningen i klodens middeltemperatur sker i gennemsnit ti gange hurtigere end det næsthurtigste, vi har set over de seneste 22.000 år, dengang klimaet var påvirket af naturlige årsager og ikke oplevede menneskelige indvirkninger, fortæller han.

Sebastian Mernild er klimaprofessor og direktør i forskningsinstitutionen Nansen Centeret i Bergen.

Klimaformidler Jesper Theilgaard

Jesper Theilgaard, klimaformidler (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

- Panik hjælper ikke nogen. Det, vi gør, skal være velovervejet. Hvis man gør noget i panik, gør man det uovervejet, siger Jesper Theilgaard.

- Derudover må vi lægge videnskaben til grund for vores handlinger. Og det står klart, at vi har ansvaret for, hvordan det står til, siger Jesper Theilgaard.

I interviewet siger dronning Margrethe, at hendes holdning bunder i, at hun livet igennem har interesseret sig for historie og ikke mindst forhistorie.

- Så har man nogle ret lange perspektiver. Og så ved man, at ting forandrer sig. Man ved også, at klimaet har forandret sig og forandrer sig hele tiden, siger hun til Politiken og bemærker, at der jo ikke er flere uldhårede næsehorn eller mammutter i Vestjylland.

- Hun fokuserer på det arkæologiske. Det, man kan sige, er, at den såkaldte panik er opstået, fordi verdenssamfundet ikke har reageret i tide. Og vi har ikke reageret lige så hurtigt på klimakrisen, som vi eksempelvis har på coronakrisen, siger Jesper Theilgaard.

Jesper Theilgaard er tidligere meterolog hos DR Vejret, nu er han selvstændig klimaformidler.

'Du kan ikke tage en trillebør gennem Sverige'

Det er ikke første gang, at dronningens udtalelser om klimaet får folk til at løfte øjenbryn. Blandt andet efter et interview sidste år med den svenske avis Expressen.

- Det er pudsigt, at man i et land som Sverige, hvor afstandene er store, skal skamme sig over, at man flyver. Men man kan jo ikke køre i trillebør fra Malmø til Haparanda, om jeg så må sige, sagde hun.

Dronningen har også flere gange behandlet klimaspørgsmål i sine nytårstaler. Blandt andet i 1997, hvor hun sagde:

- Det kan virke uoverskueligt, når vi ser på mange af dagens aktuelle spørgsmål: Fordelingen af verdens ressourcer, beskyttelsen af miljøet mod forurening og rovdrift, på CO2-udslip og huller i ozonlaget. Det gør det ikke lettere, at selv eksperter har svært ved at overskue problemerne, endsige nå til enighed om dem.

I sin nytårstale fra 2019 opfordrede dronningen os allesammen til at passe på vores planet. Du kan se dét og andre klima-klip i videoen lige herover.

DR Nyheder har kontaktet kongehuset, spurgt ind til dronningens udtalelser og tilbudt dem at medvirke i nærværende artikel. De er ikke vendt tilbage.