Ekspert om fejl i terrorsag: Politiet kan ikke være overrasket

Selvom det er ulovligt at have mobiltelefoner i fængslet, kan det ikke komme bag på politiet at det stadig finder sted, mener ekspert i strafferet.

I næsten en måned sad to af de terrormistænkte fra angrebet i København sidste år begge fængslet i Politigårdens Fængsel i København. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Politiforbundets formand Claus Oxfeldt kalder det rystende, at fire af de fem terrormistænkte har haft adgang til mobiltelefoner, selvom de har siddet fængslet.

Men ifølge formand for advokatrådets strafferetsudvalg, Sysette Vinding Kruse, burde det dog slet ikke være så overraskende for politiet.

- Der findes både mobiltelefoner og stoffer i fængslet, og det er politiet godt klar over. Det er strafbart at være i besiddelse af en mobiltelefon i et fængsel, og politiet rejser jo tiltale i de sager, siger hun og påpeger, at i enkelte tilfælde aflytter politiet også fangernes telefoner.

Ligeledes har Justitsministeriet erkendt, at der har været tale om en fejl, da to af de terrormistænkte begge har opholdt sig i Politigårdens Fængsel.

- Det finder jævnligt sted, at folk sidder i samme arresthus, selvom de ikke burde af hensyn til efterforskningen. Men det overrasker mig, at der ikke er blevet stoppet, især efter Omar-sagen, hvor det var meningen, at de forskellige myndigheder som kriminalforsorgen og politi skulle arbejde bedre sammen. Det virker jo som om, det ikke er sket endnu og slet ikke i den her sag, siger Sysette Vinding Kruse.

Kriminalforsorgen har ikke villet udtale sig og henviser til en redegørelse, som kommer til marts. Fængselsforbundet peger på, at det er politiets ansvar, at fangerne har haft adgang til mobiltelefoner, fordi personalet forbundsformand Kim Østerbye, ikke fik besked på at tage de nødvendige forholdsregler omkring de sigtede.

- Det er primært kriminalforsorgens ansvar, når de mistænkte er i fængslerne, og det gælder både at sikre, at de ikke har mobiltelefoner og stoffer, men også hvis de skal isoleres fra andre fanger, forklarer Sysette Vinding Kruse.

Justitsminister Søren Pind (V) har bebudet en række initiativer for at forhindre, at der smugles mobiltelefoner ind i fængslerne.