Ekspert om forældreopråb: 'Der er politisk lydhørhed op til et valg'

Forældrebevægelse vil demonstrere mod lave normeringer i daginstitutioner.

En bevægelse af forældre indkalder til demonstrationer 34 steder i landet med budskabet om at få flere voksne per barn i landets daginstitutioner. (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Der er for få voksne til at tage sig af de mange børn i landets daginstitutioner.

Sådan lyder budskabet fra en voksende gruppe af utilfredse forældre, som kræver, at politikerne gør noget ved situationen.

Forældre-opråbet er opstået på sociale medier, hvor flere end 21.000 personer har tilmeldt sig gruppen 'Omsorg for vores børn nu!'.

Arrangørerne bag gruppen har indkaldt til demonstrationer i 34 byer fordelt over hele landet. Det er planen, at massedemonstrationen skal afholdes den 6. april.

Deres fælles mål er at sætte fokus på normeringen i vuggestuer og børnehaver. Det slår de også fast på hjemmesiden 'Hvorerderenvoksen.dk' og via hashtagget #Hvorerderenvoksen.

Anders Dybdal, der er ekspert i politisk kommunikation og direktør i kommunikations-bureauet Operate, mener, at forældrenes timing op til et kommende folketingsvalg giver en god mulighed for at få politikere til at lytte.

- Der er politisk lydhørhed op til et valg. Demonstrationerne i sig selv kan ikke gøre det, men dét at skabe et politisk pres lige op til et valg kan gøre, at der er en ekstra opmærksomhed omkring sagen, siger Anders Dybdal til DR Nyheder og tilføjer:

- Der er mange politikere, der er på valg, og det er nu, man skal banke på døren. Derfor tror jeg godt, at de kan blive en tunge på vægtskålen. Der vil blive lyttet, og det kan ikke udelukkes, at en ny socialdemokratisk ledet regering vil afsætte ekstra ressourcer til det uden nødvendigvis at lave minimumsnormeringer, siger Anders Dybdal.

Anders Dybdal, der er ekspert i politisk kommunikation og direktør i kommunikationsbureaet Operate, mener, at forældrene har en god timing op til et kommende folketingsvalg. (Foto: © Presse-foto)

Sociale medier har effekt

Han forklarer, at de sociale medier har været med til at give helt almindelige mennesker - som i dette tilfælde forældre - mulighed for at organisere sig.

- Tidligere krævede det et stort organisations-apparat at få en masse mennesker til at gå på gaden - det kunne typisk være fagforeninger eller studenterbevægelser. Det her er et eksempel på noget, der er groet nedefra, og det giver en større gennemslagskraft, at det er forældre snarere end pædagoger, der råber op, siger Anders Dybdal.

Marie Blønd fra København, der er mor til en etårig pige, er en af initiativtagerne til forældre-opråbet. Hun forklarer, at gruppen af forældre vil "råbe politikerne på Christiansborg op og kræve flere pædagoger til vores børn."

- Vi vil have omsorg til vores børn nu, for det får de ikke nok af. Selvfølgelig er det forskelligt fra institution til institution, og pædagogerne gør et fantastisk arbejde. Der er bare ikke nok af dem, siger Marie Blønd.

Hun siger, at det er den seneste mediedækning af presset i daginstitutionerne og et netop nedstemt forslag om minimumsnormeringer i daginstitutionerne i midten af marts, der har fået forældregruppen til at råbe op.