Ekspert om hærværk mod jøder: 'Stærkt uhyggeligt, at det er koordineret'

Weekendens episoder tyder på, at man systematisk har forsøgt at skræmme jøder, mener forsker.

Det er stærkt uhyggeligt, at gerningsmænd flere steder i landet i løbet af weekenden har udøvet hærværk mod jøder.

Det mener Jakob Egholm Feldt, der er professor i global og transnational historie på Roskilde Universitet og blandt andet forsker i antisemitisme.

- Det er et udtryk for, at det åbenbart er muligt at lave noget, der tyder på at være en systematisk aktion på mindedagen for krystalnatten med henblik på at skræmme jøder i Danmark. Der er tilsyneladende folk, der koordinerer aktioner på tværs af Danmark, men også i Sverige og andre lande, siger han.

Lørdag var det 81 år siden, at krystalnatten fandt sted i Tyskland, hvor nationalsocialister angreb jøder og ødelagde tusindvis af forretninger og hundreder af synagoger.

I Danmark har mindedagen været skæmmet af hærværk mod gravsten på en jødisk gravplads i Randers og flere andre episoder, hvor der er malet antisemitiske symboler og sat klistermærker på privatadresser tilhørende jøder.

Desuden har der også været episoder i Sverige.

- Vi har fået underretninger om flere episoder, hvor man har påklistret eller malet davidsstjernen forskellige steder. Vi er faktisk meget berørte af det, sagde Henri Goldstein, der er formand i Dansk Mosaisk trossamfund, i går til DR Nyheder.

Politiet i fem danske byer har registreret hærværk og chikane rettet mod jøder.

Professor Jakob Egholm Feldt har hæftet sig ved, at episoderne sker netop på mindedagen for krystalnatten.

- Det, der kommer til at virke så markant her i forhold til andre mindre episoder af antisemitisme, er særlig den grad af koordinering, som vi tilsyneladende ser på mindedagen for krystalnatten. Det er selvfølgelig stærkt uhyggeligt, siger han.

Tyder på tråde til den yderste højrefløj

Blandt hærværkseksemplerne er der i Vallensbæk malet en davidsstjerne på en husgavl. Ved siden af stjernen er malet symbolet for den yderliggående højrefløjsgruppe Nordfront - også kendt som Den Nordiske Modstandsbevægelse - der betragter sig selv som nationalsocialister.

Og ifølge Jakob Egholm Feldt tyder det også på, at det er stærkt højreorienterede, som står bag hærværksepisoderne.

- Indikationerne her - selvfølgelig under det forbehold, at jeg spekulerer, fordi vi ikke ved, hvem gerningsmændene er - tyder på, at det har en forbindelse til den historiske antisemitisme, siger han og fortsætter:

- Jeg vil vurdere, at det har forbindelse til den yderste højrefløj, og der bliver bevidst spillet på historiske, nazistiske, antisemitiske forbindelser. Det er med stor sandsynlighed her, at man skal finde begivenhedernes oprindelse, siger han.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra gruppen Nordfront. De er endnu ikke vendt tilbage.