Ekspert om historisk Dong-bud: Et kæmpe gennembrud for grøn energi

Dong Energy vurderer, at de kan opføre havmølleparker helt uden støtte.

- For industrien og den grønne omstilling og i forhold til vores politiske målsætninger, er det et fantastisk gennembrud, siger Ulrik Stridbæk, der er chef for government relations hos Dong Energy. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er opsigtsvækkende og et kæmpe gennembrud for havvindmølleindstrien, at Dong Energy i går kunne fortælle, at de havde vundet retten til at stå for tre havvindmølleprojekter i den tyske del af Nordsøen, som de vil opføre helt uden at få støtte fra den tyske stat.

Sådan lyder det fra aktieanalytisk chef i Sydbank, Jacob Pedersen.

Normalt får producenterne nemlig et tilskud per produceret megawattime, men Dong Energy mener, at de kan opføre to af projekterne, der skal være etableret i 2024, helt uden støtte. Det vil være første gang nogen sinde, hvis det projekt bliver realiseret.

- Det er meget opsigtsvækkende, at man tør stille sig i en situation, hvor man kan sige, at det kan man håndtere uden offentligt tilskud. Det er et kæmpe gennembrud for havvindmølleindustrien, men det er også et gennembrud, som kræver en hel masse over de næste seks til syv år, siger Jacob Pedersen fra Sydbank.

Hos Dong Energy sprang champagnepropperne i går, da den tyske stat godtog buddet. Og trods det historiske bud mener de, at buddet er sat ud fra en konservativ og realistisk vurdering.

- For industrien og den grønne omstilling og i forhold til vores politiske målsætninger, er det et fantastisk gennembrud. Det er et udtryk for, at omkostningerne til at bygge havvind har nået det næste skridt og er kommet endnu længere ned, siger Ulrik Stridbæk, der er chef for government relations hos Dong Energy.

Flere bump på vejen

De statslige tilskud til havvindmølleparler er faldet markant de seneste år. I november kunne Energi- Forsynings- og Klimaministeriet offentliggøre, at de havde modtaget et bud på havvindmølleprojektet Kriegers Flak i Østersøen, der skal opføres mellem 2019 og 2021.

Det svenske energiselskab Vattenfall vandt med et historisk lavt bud. Ministeriet havde nemlig vurderet, at den samlede støtte til projektet ville løbe op i 8,2 milliarder kroner fra 2019 til 2032, men det støttebeløb underbød Vattenfall betragteligt, da de tilbød at udføre projektet for estimeret 3,5 milliarder kroner.

Men med Dong Energys bud på projektet i Nordsøen sættes, der en ny standard for, hvilket omkostningsniveau man kan etablere en vindmøllepark med. Ifølge Jacob Pedersen fra Sydbank, at der er flere ting, der skal falde på plads, før Dong Energys bud kan ende ud i en rentabel forretning.

- Det kræver, at møllerne bliver større og mere effektive, og så kræver det, at alle i leverandørkæden går ind i et endnu stærkere sammenspil, så det bliver væsentlig billigere at opføre de her havvindmøller, siger han og fortsætter:

- Alt skal effektiviseres. Lige fra produktionen af den mindste lille møtrik op til selve opstillingen af parkerne. Der skal man blive endnu bedre, end det man ser i dag.

Endelig stilling i 2021

Dong Energy skal først i 2021 tage endelig stilling til, om de skal lægge penge i projektet. Og der er særligt en ting, som man holder særligt øje med hos energiselskabet.

- Det, der skal dække vores omkostninger, er engrosprisen på el, og det er det, som er usikkerhedsfaktoren. Vi mener, at vores bud er et udtryk for en konservativ vurdering af elpriserne, men det er klart, at der er en usikkerhed. Det er et område, som vi vil følge tæt, inden vi skal tage den endelige beslutning om at investere om fire år, siger Ulrik Stridbæk fra Dong.

En anden aktør, der venter i spænding på, om Dong Energy får realiseret projektet helt uden statslig støtte, er interesseorganisationen Dansk Energi.

Her forudser vicedirektør Anders Stouge, at det vil give vindenergibranchen et kæmpe boost, hvis de ikke længere skal være afhængige af statsstøtte.

- Det kan betyde nye milliardindtægter for de danske virksomheder, der leverer komponenter og services til havvindmøller, siger han til Ritzau.