Den pensionerede læge og fortaler for aktiv dødshjælp Svend Lings kalder det for "noget af det allervigtigste, han overhovedet har gjort", da han lagde en vejledning til selvmord med receptpligtig medicin ud på internettet.
Manualen skulle hjælpe uhelbredeligt syge med at begå selvmord på en ordentlig måde, forklarer Svend Lings i dokumentaren 'Selvmordslægen", der bliver vist i aften på DR1.
Men det kritiserer Kim Dalhoff, der er toksikolog på Bispebjerg Hospital - altså ekspert i forgiftninger.
- Du kan ikke være sikker på at dø, hvis du følger den liste, siger han.
- Jeg har i mit eget virke mødt patienter, der har taget mere end de anbefalede doser end i den her anbefaling, som har overlevet selvmordsforsøget. Som er vågnet op svært handicappede. Altså med hjerneskade.
Formanden for Lægeforeningens etiske udvalg, Lise Møller, udtrykker i dokumentaren skarp kritik af listen.
- Det er kun et ord for det, uacceptabelt. Fuldstændig uacceptabelt og meget umenneskeligt i virkeligheden, siger hun.
Lings: Ingen garanti
Svend Lings kan trods kritikken ikke selv se problemet.
- Der står udtrykkeligt i vejledningen, at den ikke er sikker. Der er aldrig lavet videnskabelige forsøg, der viser, hvor meget der skal til, for at et menneske kan dø af det. (...) Der er ingen sikkerhed. Der er ingen garanti. Man kan vågne op med skader. Den risiko må folk selv tage, siger han i dokumentaren.
Manualen blev oprindeligt lagt op på Læger for Aktiv Dødshjælps hjemmeside, men blev fjernet igen i sommer. Svend Lings er tiltalt for at hjælpe to personer med at begå selvmord og for forsøg på at hjælpe en tredje, som dog overlevede.
Der falder dom i sagen i byretten i Svenborg på onsdag. Her går anklageren efter et års fængsel til Svend Lings.