Selvom staten årligt bruger milliarder af kroner på at hyre eksterne konsulenter, så sker det sjældent, at et konsulentfirma ansættes til direkte at implementere regeringens reformer.
Det siger lektor i offentlig forvaltning Birgitte Poulsen fra Roskilde Universitet (RUC).
Regeringens aftale med rådgivningsfirmaet McKinsey & Co. om hjælp til at implementere skolereformerne skal sikre, at reformerne og de nye arbejdstidsregler for lærere får en reel effekt helt ude på den enkelte skole.
- Lærerne er en faggruppe, der er kendt for at have en stærk identitet, og de har været store modstandere af reformen, så det tyder på, at man vil have fuld kontrol med reformens implementering, siger Birgitte Poulsen, der er lektor i offentlig forvaltning.
- Det viser, at man ikke ønsker, at det bare skal blive en fis i en hornlygte - altså, at det ikke bliver så lokalt forankret, at det ikke bliver til noget som helst, siger hun.
'Stor signalværdi' at lærerne ikke er med i central styringsgruppe
Foruden ansættelsen af McKinsey som ekstern konsulent i forbindelse med skolereformerne, er der nedsat en tværministeriel styregruppe med deltagelse af Finansministeriet, Økonomiministeriet og Undervisningsministeriet samt Kommunernes Landsforening, KL.
Altså de parter, der blev betegnet som arbejdsgiverne under sidste års lærerkonflikt, som resulterede i en flere uger lang lockout af landets folkeskolelærere.
At lærerne ikke er repræsenteret i styregruppen er ifølge Birgitte Poulsen endnu et udtryk for, at regeringen ikke vil lade noget være op til tilfældighederne, når skolereformerne skal realiseres lokalt.
- Det har stor signalværdi, at man ikke har lærerne med, når man nu har KL med. Det er jo lærerne, der i sidste ende skal implementere reformen i yderste led, uanset hvordan man vender og drejer det, siger Birgitte Poulsen.
- Nu har arbejdsgiverne vundet første slag, og nu vil man ikke risikere at tabe slaget i implementeringsfasen. Vi ved fra implementeringsforskningen, at der kan ske meget lokalt, og det her en måde at holde hånd i hanke på, siger hun.
Anders Bondo er oppe i det røde felt
Lærerformand Anders Bondo Christensen er meget utilfreds med regeringens beslutning om at lade konsulentfirmaet McKinsey stå for indførelsen af folkeskolereformen og måling af effekten.
Han anser det for at være mangel på tillid til lærerne og siger, at "nu bliver det kontrol, kontrol, kontrol".
- Hvis man sætter folk uden indsigt i undervisning, pædagogik og børns udvikling til at kontrollere reformen, bliver rigide måleinstrumenter styrende i stedet for, at der kommer fokus på børnenes alsidige udvikling, siger han.
S: Vigtigt at følge op på reformer
Undervisningsminister Christine Antorini (S) har ingen kommentarer, men Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, kalder det "grundlæggende rigtigt", at der følges op på, at skolereformerne bliver til virkelighed.
- Ellers kan det jo være lige meget alt sammen, siger hun.
Konsulentfirmaet McKinsey er ansat af staten frem til juni i år. Det er afsat seks millioner kroner til opgaven.