Ekspert om milliard-svindel i dansk selskab: En skandale

Medarbejdere under det danske selskab OW Bunker, der sælger brændstof, har milliardfusket

Den økonomiske anstændighed hos virksomheden OW Bunker er sporløst forsvundet, mener investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

- Det har allerede udviklet sig til en skandale.

Så kontant lyder meldingen fra investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet oven på nyheden om, at det danske børsnoterede selskab OW Bunker er involveret i en sag om milliardsvindel. Flere ledende medarbejdere i OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading i Singapore har svindlet for omkring 125 millioner dollar, fremgår det af en fondsbørsmeddelelse udsendt af OW Bunker kort før midnat onsdag.

- Man må sige, at udviklingen (hos OW Bunker, red.) er gået fra slem til værre. På nuværende tidspunkt ser det ud til at være ved at udvikle sig til en skandale, siger Per Hansen til DR Nyheder.

"Øv bunker"

OW Bunker er baseret i Nørresundby og distribuerer brændstof til skibe - både til havs og i havn - over det meste af verden. OW Bunker forhandler ligeledes skibsbrændstof og beskæftiger sig med såkaldt risk management, der forsimplet set består i rådgivning af kunder i forhold til blandt andet minimering af omkostninger og analyser af og beskyttelse mod udsving på aktiemarkederne.

Men OW Bunker har ikke formået at beskytte sig selv. Selskabets risk management-kontrakter har ført til tab på 24,5 millioner dollar. OW Bunker blev børsnoteret for blot syv måneder siden.

- Aktionærerne har ikke fået et fuldt dækkende billede af, hvad en investering i OW Bunker rummer. Private investorer står tilbage med et meget stort tab. Havde investorerne fået at vide, hvilken risiko de løb, så ville langt de fleste have sagt nej til til OW Bunker, som nu må få tilnavnet "øv bunker", siger Per Hansen.

Ansvaret skal placeres

Torsdag morgen udsendte OW Bunker endnu en meddelelse om, at koncernens egenkapital nu er gået tabt. Per Hansen efterlyser en placering af ansvar.

- Nogen må spørge sig selv: Hvad med ledelsen, bestyrelsen og de investeringsbanker, som har ført selskabet på børsen? Bestyrelsen må spørge sig selv, om de har gjort arbejdet godt nok.

Og konsekvenserne af problemerne i OW Bunker kan være særdeles vidtrækkende, vurderer Per Hansen.

- I omfang vækker det minder om den Nordisk Fjer-skandale, som hærgede for 20 år siden. Dengang var det bestyrelsesformanden, som spillede "Kejseren uden klæder" og smykkede sig med usynlige fjer. I tilfældet OW Bunker er utilstrækkeligheden hos de involverede parter øjensynlig spredt ud på flere. Den økonomiske anstændighed er sporløst forsvundet.

Dr.dk arbejder på at få en kommentar fra ledelsen i OW Bunker.

Facebook
Twitter