Ekspert om nye danske kampfly: Det naturlige valg

Ifølge flykender og redaktør Andreas Krog er det helt forventet, at den danske regering indstiller F35 som Danmarks næste kampfly.

Regeringen indstiller F35 som Danmarks nye kampfly. (Foto: © ho, Scanpix)

Efter snart 20 års forberedelse er Danmark klar til at bestille afløseren for det snart udtjente F16-kampfly.

Torsdag præsenterer regeringen sit bud på Danmarks næste kampfly.

Valget er efter alt at dømme faldet på kampflyet F35 fra den amerikanske producent Lockheed Martin, hvilket ifølge flykender og redaktør på nytkampfly.dk, Andreas Krog, var ganske forventet.

- F35 har været favoritten de seneste 10 år. Vores nære allierede, dem vi normalt går i krig med, bruger også det fly. Det vil sige, at vi vil være en stor kreds af brugere i det meste af flyets levetid, siger Andreas Krog.

F35-flyet adskiller sig fra de to andre kandidater, amerikanske Boeing med kampflyet F-18 Super Hornet samt Airbus med den fælleseuropæiske Eurofighter Typhoon, ved at være af en nyere generation.

Uden at spå om fremtiden, så er der tale om et fly, der også vil være blandt de bedste om 30-40 år, siger han.

- Fordelen er, at det er en nyere generation, sammenlignet med de to andre. Der er tale om et fly, som reducerer flyets radarsignatur, og F35 er nyere end de to andre muligheder, siger han.

Trods de rosende ord har flyeksperten dog betænkeligheder ved flyet. Blandt andet har det ikke været i kamp endnu.

- Det er et fly, som ikke er færdigudviklet, og det har ikke været i operativ drift, altså det har ikke været i krig endnu. Så man skal holde øje med, hvordan projektet udvikler sig i de næste 10 år, siger flykenderen.