Ekspert om pædofile: De lærer af deres erfaringer og manipulerer omgivelserne

Pædofile kan være aktive i årevis uden at blive opdaget, fortæller amerikansk ekspert.

Cory Jewell Jensen har i 35 år behandlet pædofile. Hun fortæller, at et gennemgående træk ved pædofile er deres evne til at snyde omverdenen. Grafik: Emil Thorbjörsson.

Hvordan lader det sig gøre, at en person gennem 20 år systematisk misbruger 28 børn i sit arbejde som pædagogmedhjælper og spejderleder uden at blive opdaget?

Det spørgsmål står tilbage i sagen om en 48-årig mand, der i 2018 blev idømt forvaring for gentagne seksuelle overgreb i en børnehave og i en spejderklub.

I dokumentaren ’De skjulte overgreb’, der sendes i aften klokken 20.45 på DR1, står forældre og en tidligere kollega frem og fortæller om det årelange bedrag, som de blev udsat for af et menneske, de havde tillid til.

I dokumentaren fortæller den amerikanske ekspert i behandling af pædofile Cory Jewell Jensen om, hvordan pædofilie manipulerer deres omgivelser.

- De lærer hele tiden, i takt med at de får flere erfaringer. Og hvis de er lige ved at blive opdaget, så lærer de også af det og undgår lignende situationer i fremtiden, siger Cory Jewell Jensen.

Hun har i 35 år arbejdet med at behandle pædofile og har selv mødt flere tusinde pædofile.

Cory Jewell Jensen er i dag pensioneret, men har i mange år forsket i og arbejdet med undervist i behandling af pædofile i USA og resten af verden. (© dr)

- Mange pædofile startede med at begå overgreb, mens de var unge. De har haft rig mulighed for at øve sig i ikke at blive opdaget og finde ud af, hvordan de bedst manipulerer deres omgivelser. Det handler også om at manipulere med forældrene, så der opstår en tillid til den pædofile.

Arbejder på at skabe tillid

’De skjulte overgreb’ handler om den tidligere pædagogmedhjælper Per Pedersen, som i 2017 blev anholdt og mistænkt for et overgreb mod en dreng i en spejderklub.

Det viste sig hurtigt, at sagen var langt mere omfattende, og Per Pedersen endte med at erkende sig skyldig i seksuelle overgreb mod 28 børn og i at have filmet sine overgreb.

I fritiden var Per Pedersen spejderleder, hvor han ofte sov alene med børn på spejderlejre, og i børnehaven kunne han ifølge kolleger være usædvanligt lang tid om at skifte bleer. Men ingen fattede mistanke til ham, og forældrene i både børnehaven og til spejder så ham som en ansvarsfuld og omsorgsfuld person.

Når først tilliden er opstået, skal der meget til at bryde den igen, og det udnytter pædofile, siger Cory Jewell Jensen.

- Ofte har folk svært ved at tro på, at en person er pædofil, og at vedkommende virkelig har forgrebet sig på børn. Det er svært at forstå, når en person ellers virkede så tillidsvækkende og god med børnene, siger Cory Jewell Jensen.

- Man skal forstå, hvor sofistikeret den pædofiles taktik kan være.

I 2014 blev Per Pedersen indstillet til en frivillighedspris af de de øvrige spejderledere, der i indstillingen beskrev hans velvilje til altid at tage med på lejrture og gode bånd til børnene. Han vandt prisen, der blev overrakt af Brøndby Kommunes borgmester. Billede fra 'De skjulte overgreb'. (Foto: Billede fra 'De skjulte overgreb' © dr)

Set i bakspejlet

I sagen med Per Pedersen har flere personer tæt på ham efterfølgende reflekteret over, om der alligevel var små tegn, de skulle have reageret på.

Også det er ifølge Cory Jewell Jensen helt normalt. Alting har et andet perspektivt 'set i bakspejlet'.

- Det er altid nemmere at komme bagefter og sige: nå ja, han gjorde også dit og dat, som jeg var en lille smule urolig for, men ikke nok til at gøre det til en mistanke. Det er netop vigtigt, at man finder nogen at tale med det om, hvis man oplever noget, man ikke synes er normalt eller i orden.

FacebookTwitter