Ekspert om plastikfri kosmetik: Et lille skridt i den rigtige retning

Regeringen vil forbyde mikroplast i kosmetik herhjemme. En dråbe i havet, men et skridt i den rigtige retning, siger ekspert.

Hvert år udleder vi tonsvis af mikroplast i havene. Et forbud mod mikroplast i kosmetik kan være et lille skridt i den rigtige retning, siger ekspert. (Foto: Bobby Yip © Scanpix)

Mikroplast i kosmetiske produkter, som vaskes af huden, skal forbydes midlertidigt senest 1. januar 2020, indtil et EU-forbud er på plads.

Det bebuder Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) som led i regeringens plastikhandlingsplan, som netop er blevet offentliggjort.

Når vi vasker hår med shampoo eller skrubber ansigtet med skrubbecreme, risikerer vi nemlig, at mikroplast sendes ned i afløbet og ud i vandmiljøet.

I en rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet fra 2015 estimerede man, at vi i Danmark hvert år sender mellem 0,5-4,4 tons mikroplast ud i det danske vandmiljø bare med de produkter, vi bruger til personlig pleje.

Denne post udgør blot 0,1 procent af vores samlede udledning af mikroplast til vandmiljøet, men det er alligevel fornuftigt at sætte ind, lyder det fra en ekspert.

- Det er en relativt lavthængende frugt. Hvis man kan undgå, at denne mikroplastik fra kosmetik kommer ud i havet, er det et skridt i den rigtige retning, siger Torkel Gissel Nielsen, professor ved DTU AQUA.

Ekspert: Et spørgsmål om sund fornuft

Torkel Gissel Nielsen forklarer, at man på nuværende tidspunkt ikke ved, hvor meget mikroplast, der er i havene. Der mangler nemlig ensartede metoder til at foretage målingerne.

Problemet med mikroplast i vores vandmiljøer består blandt andet i, at meget af det har samme størrelse som den plankton, som dyrene i havene spiser. Det betyder, at mange dyr teoretisk kan optage mikroplastikken.

Man er stadig i gang med at undersøge, hvad konsekvenserne af dette er, siger professoren.

Han medgiver, at initiativet fra regeringen blot udgør en dråbe i havet, men det er et positivt skridt, der tages, lyder det.

- Det er en mindre del, men man kan sige, at man ud fra et forsigtighedsprincip bør reducere mængden af plastik, der slipper ud i havmiljøet, siger han.

- Vi har lavet et stof, som nu findes overalt i havmiljøet. Vi kender ikke konsekvenserne af det, men ud fra et princip om sund fornuft er der ingen grund til at bringe det ud i havmiljøet, når man ikke kender konsekvenserne, siger han.

Direktør: Ministeren sparker en åben dør ind

Miljøministeren peger i dag på, at det efter hans mening er unødvendigt at bruge mikroplast i kosmetik, og der derfor ikke skal sælges kosmetik i Danmark, der i værste fald kan ende i maven på de dyr, der lever i havet.

Han siger selv, at langt størstedelen af branchen er på rette spor.

- Jeg vil bare gerne sikre, at resten følger trop, siger han.

Det er vigtigt at sætte ind over for plast i havet, men forbuddet, som der lægges op til, rammer ved siden af, lyder det fra den danske kosmetikbranche.

- Blandt de danske producenter og vores medlemmer er mikroplast stort set udfaset i de her produkter, som vaskes af huden, siger Helle Fabiansen – direktør i kosmetik og hygiejnebranchen.

Hun siger, at branchen har erstattet mikroplast i skrubbecreme med blandt andet abrikoskerner.

- Der er vi allerede i mål, og derfor synes vi, at et dansk forbud nok ikke giver stor mening, siger hun.

- Vi tror, at der vil være en langt større miljøgevinst, hvis vi følger det forslag, EU-kommissionen er på trapperne med, så vi får lavet en fælles EU-regulering på området, så vi får alle virksomheder med, siger Helle Fabiansen.

Forslaget om et forbud mod tilsætning af mikroplast i kosmetiske produkter er et af i alt 27 punkter i regeringens udspil om plastik.

Facebook
Twitter