- Det her er Danmarkshistorie.
Sådan lyder det fra Anette Kokholm, udgiverdirektør i Aller Media og DR's Kongehusekspert, efter at Kongehuset i dag bekræftede, at Prins Henrik ikke vil begraves sammen med Dronning Margrethe.
En udmelding, der kom bag på Anette Kokholm.
- Jeg troede ikke, det kunne være rigtigt. Det lyder måske naivt, men det er så stort, at jeg blev overrasket.
Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby siger til BT, at prins Henriks beslutning skyldes utilfredshed med hans rolle i det danske monarki.
For Anette Kokholm handler det dog om mere end utilfredshed og skuffelse.
- Jeg tror, befolkningen skal forstå det sådan, at den utilfredshed, som prins Henrik har givet udtryk for i rigtig mange år, ikke er forsvundet, og den er så voldsom, at han præsenterer den ultimative hævn.
Brud med tradition
Ifølge Anette Kokholm er det en gammel tradition med meget få undtagelser, at danske regenter bliver begravet ved siden af deres ægtefælle i Roskilde Domkirke.
- Jeg har regnet mig frem til, at der har været tre, hvor det ikke er sådan. Og nu får vi så én til, siger hun.
Selvom det langt fra er første gang, at 83-årige prins Henrik udtrykker sin utilfredshed med sin rolle i det danske monarki, er dagens udmelding alligevel speciel, mener Anette Kokholm.
- Det er stort og ultimativt, fordi det handler om døden. Det er så definitivt. Man kan ikke komme tilbage og sige, "det mente jeg ikke, og jeg vil godt alligevel." Det er ret voldsomt.
Ingen skilsmisse
I dagens pressemeddelelse fra Kongehuset bliver det slået fast, at dagens udmelding ikke er lig med en skilsmisse mellem det kongelige ægtepar.
Dronning Margrethe og prins Henrik skal ifølge Kongehuset også fortsat på ferie sammen til Frankrig til trods for dagens udmelding.
En beslutning, som Anette Kokholm godt kan forstå, at danskerne kan finde noget besynderlig.
- Hvis min mand sagde til mig, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af mig, og at han i øvrigt glæder sig til at holde sommerferie sammen i Frankrig, så tror jeg nok, jeg ville synes, det var lidt underligt.
- Det er svært at forestille sig, de to ting kan skilles ad, men det kan det måske for dem. Hvis der var tale om en skilsmisse, tror jeg, vi havde set den før, siger Anette Kokholm.
Konsekvenser for eftermæle
Kongehusets kommunikation i dag vidner ifølge Anette Kokholm om, at fløjlshandskerne er taget af i forhold til prins Henrik. Kongehuset siger det, som det er, uden at forsøge at pakke det ind.
- En ting er, at det er synd for dronningen, og vi alle kan se, at han opfører sig fjollet, men det har jo også en historisk betydning. Det kommer til at stå i historiebøgerne.
Og beslutningen kommer ifølge Anette Kokholm ikke kun til at få historiske konsekvenser, men også for danskernes syn på dronningen og Kongehuset.
- Det kommer til at have betydning for dronningens eftermæle som regent, at hun ikke har holdt sammen på familien og på institutionen. Især for dronningen, der er pligten selv, må det her være et slag i ansigtet, siger Anette Kokholm.