Ekspert om puttemiddage i Nordsjælland: Det er en øvelse i magtdemonstration

Historiske traditioner og levn fra kostskoler holder liv i puttemiddage

Den såkaldte Puttefest i Dyrehaven nord for København. Op mod 10.000 gymnasieelever tager ud i Dyrehaven hvor de fester, drikker og ryger lidt hash. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Piger, der skal slikke flødeskum af hinandens kroppe, åbne hinandens bh’er på tid og stikke agurker ned i halsen.

Det har været rigt beskrevet de seneste uger, hvor BT og Berlingske har fortalt om de såkaldte puttemiddage, hvor unge førsteårselever på gymnasier udvælges til at deltage i en middag med 3.g'erne.

Festerne foregår særligt i Rungsted, Hellerup, Ordrup og Lyngby, og at fortællingen især kredser om Nordsjælland, og de nordsjællandske gymnasier er ikke tilfældigt, mener Helle Rabøl Hansen, der i 10 år har forsket i skole- og mobbekultur på Danmarks Pædagogiske Universitet.

- Der er ritualer mange steder, men netop denne slags ritualer ser vi mest på Nordsjælland, siger hun til P1 Orientering.

- Ritualer, som er en øvelse i magtdemonstration og del-og-hersk-kultur, ser vi især i Nordsjælland. Vi taler om en kulturel afsmitning og en højere grad af stiltiende accept hos forældrene.

Det skyldes, at forældrene selv har gennemgået lignende optagelsesritualer, påpeger Helle Rabøl Hansen:

- Hvis vi ser på segmentet og generaliserer lidt, så er det i Nordsjælland, at toppen af Danmarks erhvervsliv findes. Og hvis vi ser nærmere på de unges egne forældres uddannelse, så har forældrene været igennem noget af det samme. Nogle af de samme ritualer kendes fra kostskolerne, så der er simpelthen historiske traditioner, siger forskeren.

Serverer for drengene i uniform

Puttemiddagene handler om, at fortrinsvist piger udvælges af 3.g-drenge ud fra deres udseende, hvorefter de bliver inviteret til en lukket fest.

Her skal de møde op i en uniform, der er udvalgt af drengene, og servere for dem.

I BT beskrev den dengang 15-årige Anja fra Rungsted Gymnasium, hvordan hun og hendes veninde skulle drikke tequila, kysse og til sidst dyste om, hvem der hurtigst kunne få den andens bh af, mens drengene jublede og klappede til en puttemiddag.

Seksualiserede ritualer findes ikke kun på Nordsjælland, understreger Helle Rabøl Hansen. Men den måde, som det foregår på på Nordsjælland er alligevel speciel.

- Denne form, hvor underkastelsen forventes, og hvor man også bruger skolens lokaliteter, som for eksempel kantinen og skolens mailsystemer, har især været særlig gentaget på steder, hvor ungdommen også skal trænes i ledelse, siger hun.

Brutalitet går lige til grænsen

  På kostskolerne accepterer yngre elever, altså putterne, at de skal igennem nogle regler og underlægge sig en ordre for at blive accepteret.

  - Den brutalitet går lige til grænsen. Magt og seksualitet blander sig ind i hinanden, siger Helle Rabøl Hansen.

  Hvor ved du egentlig det fra?

  - Vi har ingen tal. Men jeg har 11 års kvalitative observationer. Det er ikke nyt, at der findes puttemiddage, men det er nyt, at vi debatterer det.

  Facebook
  Twitter