Ekspert om regionale forskelle i genåbning: 'En rigtig fornuftig idé'

Tre af landets fem regioner får lov til at sende offentligt ansatte på arbejde på grund af lavere smittetryk.

Offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner i Danmark har skullet arbejde hjemmefra, siden statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts annoncerede nedlukningen af samfundet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det giver god mening ud fra et sundhedsfagligt perspektiv, at nogle regioner får lov til at lade ansatte i den offentlige sektor møde op på deres arbejdsplads, mens andre må vente.

Det mener Thomas Benfield, der er overlæge på Hvidovre Hospital og professor i infektionsmedicin.

- Det er en rigtig fornuftig idé, fordi der næsten ikke er noget smitte på Fyn og i Jylland. Det er næsten alt sammen på Sjælland og i København. Det giver mulighed for at åbne hurtigere op end den oprindelig plan, siger han.

Sent i aftes blev alle Folketingets partier enige om en udvidelse af fase 2 i genåbningen af samfundet, der blandt andet indebærer, at

Region
Nordjylland,
Region
Syddanmark og
Region
Midtjylland kan sende offentligt ansatte på arbejde igen, mens
Region
Hovedstaden og
Region
Sjælland stadig ikke får lov.

Det skyldes, at smittetrykket i de to regioner er større end i landets øvrige regioner. Ifølge Thomas Benfield er det ud fra et forsigtighedsprincip, at man stadig holder lidt igen med genåbningen, selvom meget er åbnet hurtigere end planlagt.

- Selvfølgelig ville det være til alles fordel at komme hurtigere i gang, men også til alles ulempe, hvis det viser sig, at der er mere smitte. Så man vil gerne være lidt forsigtig og hellere tage et kortere skridt end et kæmpe skridt, siger han.

Blandet modtagelse

Forskelsbehandlingen
falder ikke i god jord hos Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der er uforstående over for, hvorfor de ikke er en del af genåbningen.

- Vores muligheder for at hjælpe de mange tusinde nyledige tilbage i job svækkes af, at vores jobcentre - i modsætning til resten af landet - ikke må åbne. Så det er faktisk, hvis jeg skal være ærlig, en døduretfærdig aftale, lyder det i en

pressemeddelelse
.

Hos Frederiksberg Kommune tager borgmester Simon Aggesen (K) meldingen mere roligt og positivt.

- Det er en beslutning, der giver mening. Jeg ville selvfølgelig allerhelst have, at smittetrykket var så lavt som overhovedet muligt, så vores medarbejdere kunne komme på arbejde, men det er bare ikke den situation, vi står i, siger han.