Ekspert om rekordlav kriminalitet: Unge bliver i stedet syge af stress og angst

De unge 14-15 årige begår mindre kriminalitet, men er blevet så ambitiøse og seriøse, at de bliver syge i stedet.

Samfundet har en "sygt seriøs" ungdom, der - som navnet antyder - er så disciplinerede og fokuserede på fremtiden - at de bliver syge, mener forsker. (Foto: Jeppe Carlsen © Scanpix)

Kriminaliteten blandt de 14-15-årige unge mennesker er på det laveste niveau nogensinde, fordi de unge blandt andet er mere på nettet end på gaden, skriver Politiken på baggrund af en ny rapport, lavet for Det Kriminalpræventive Råd.

Men selvom man kunne fristes til at tro, at alt går skønt med ungdommen, er de klassiske 'risikofaktorer', som har præget ungdomslivet - såsom kriminalitet, misbrug, rygning, vold - byttet ud med nogle nye.

Det mener Noemi Katznelson, leder på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet København.

- Vi kan se i andre undersøgelser, at antallet af unge, der får stress, angst eller depression og så videre faktisk er stigende, så noget tyder på, at vi skal kigge andre steder hen for at finde risikofaktorer for ungdomslivet i dag.

En "sygt seriøs" ungdomsgeneration

Ifølge Noemi Katznelson skal samfundet derfor kaste blikket et andet sted hen, når det kommer til risici for unge mennesker.

Hun peger blandt andet på en norsk undersøgelse, som dokumenterer det, forskerne kalder en "sygt seriøs ungdomsgeneration". Forskerne bag undersøgelsen savner, at vi som samfund erkender, at vi står overfor en generation af unge, som er "sygt seriøse", fortæller Noemi Katznelson og uddyber:

- Forstået på den måde, at de unge bliver mere disciplinerede, retter deres opmærksomhed mere mod fremtiden og hvilke konsekvenser ting kan få for deres fremtid, siger hun.

Og selvom det umiddelbart lyder som en meget positiv udvikling, er der et twist, fastslår Noemi Katznelson.

- Det kan blive i et sådant omfang, hvor man faktisk bliver stresset af det. Det er langtfra alle unge, det gælder for, men det er nok der, vi alligevel skal se risikoen fremadrettet for ungdommen i dag.

Så selvom kriminaliteten daler, er der ifølge Noemi Katznelson intet, der tyder på, at samfundet kan læne sig tilbage.

- Der er i hvert fald andre tal, der er på vej op, som vi skal være opmærksomme på i fremtiden, slutter hun.