Ekspert om rekordsmitte på 945 tilfælde: 'Har nok mere at gøre med testmønstre end epidemien'

Antallet af indlagte er 127, hvilket er syv flere end i går, mens to er døde.

Smittetallet er opgjort på baggrund af 57.902 prøver det seneste døgn. (Arkiv) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

945 personer er det seneste døgn blevet registreret smittet med coronavirus. Det er det højeste antal smittede siden foråret. Her var teststrategien nemlig en anden end i dag.

Det viser den daglige opdatering fra Statens Serum Institut (SSI).

I går blev 789 registreret smittet.

Smittetallet er opgjort på baggrund af 57.902 prøver det seneste døgn. Dermed nærmer vi os, at der er foretaget fem millioner test - i alt er antallet nu på 4.905.817.

Andelen af positive test er altså 1,63 procent.

Den hidtige triste rekord var på 859, hvilket blev registreret i fredags. I det døgn lå antallet af testede på 44.244.

Antallet af indlagte er 127, hvilket er syv flere end i går. Heraf er 18 på intensiv og 15 i respirator.

To personer er døde, hvilket bringer det samlede dødstal op på 702.

Ændrede testmønstre

Det høje antal af smittede reflekterer flere ting, mener Viggo Andreasen, der er matematikepidemiolog ved Roskilde Universitet.

At man det seneste døgn har færdiggjort utrolig mange testanalyser, at smitten fortsat er stigende, og ikke mindst at man har sat målrettet ind særlige steder i landet.

- Man tester i Aarhus og i høj grad blandt unge mennesker, hvor man ved, at der er meget smitte i øjeblikket. Og når man ved, hvor der er mange smittede, så finder man også flere.

- En epidemi vokser nogenlunde jævnt, men nogle af de spring, vi har set de seneste dage, har nok mere at gøre med ændring i testmønstre end epidemien i sig selv, siger han og kalder udviklingen i tråd med det forventelige, fortæller han.

Overlæge på Herlev og Gentofte Hospital Kasper Iversen siger til Ritzau, at udviklingen er trist.

- Men set i lyset af den seneste tids smittetal, har det nok desværre været forventeligt.

Rigtige tidspunkt

Rundt om i Europa er smittespredningen flere steder eksploderet, og mange lande registrerer i øjeblikket rekordhøje antal af tilfælde.

Til trods for det seneste døgns udvikling i Danmark er situationen ikke nær så kritisk herhjemme.

- Vi kan se, at stigningen ikke er så voldsom herhjemme, og det ser ud til, at der er en stigning på 25 procent om ugen. Sammenlignet med at smitten i foråret blev fordoblet på fire til fem dage er vi altså ikke i panik, som vi var i marts, siger Viggo Andreasen.

Han mener derfor også, at regeringens indgreb i fredags "kom på det rigtige tidspunkt".

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver på Facebook, at "tallet er for højt".

- Kom nu Danmark, lad os stå sammen mod corona, skriver hun.

Samme indgreb før eller senere

Dermed er der stadig lang vej til overbebyrdede danske hospitaler med for få sengepladser.

Men det kommer uundgåeligt til at stige i den kommende tid, når nogle af dem, der i de her dage bliver smittet også får symptomer og bliver syge.

- Antallet af indlæggelser er altid forsinket en uge til 14 dage i forhold til antallet af positive prøver. Og de indgreb, der er behov for, er de samme, om de kommer nu eller om to uger. Den eneste forskel er bare, at der til den tid vil være flere syge, og det bliver sværere at lave smitteopsporing, forklarer Viggo Andreasen.

Overlæge Kasper Iversen understreger, at man er langt fra, at hospitalerne kommer under pres, men han mener også, at der skal gøres noget nu, hvis ikke smittetallene skal løbe løbsk.

- Vi er nødt til at gøre noget lige nu, hvis vi vil undgå en meget alvorlig situation, som vi lige nu ser i andre lande i Europa, fortæller overlægen, siger han til Ritzau.

Mange smittet på Vestegnen

Ser man på, hvilke kommuner der har haft flest smittede per 100.000 indbygger de seneste syv dage, er det især kommunerne på den københavnske vestegn, der springer i øjnene.

Top tre på listen er nemlig Brøndby, Høje-Taastrup og Ishøj. Brøndby har den seneste uge haft 269 smittede per 100.000 indbygger, men tallet er 261 i Høje Taastrup og 236 i Ishøj.

Mandag træder nye skærpede coronarestriktioner i kraft, og her sænkes forsamlingsforbuddet fra 50 til 10.

Torsdag indføres krav om øget brug af mundbind i det offentlige rum, eksempelvis når man handler ind.